Край на рецептите на хартия. От догодина лекарствата ще се изписват само електронно. Тестовете на новата система вече са в ход, съобщи NOVA.

Масово пациентите у нас влизат в аптеката, носейки рецепта, написана на ръка от личния лекар. Повечето фармацевти обаче признават, че понякога трудно разчитат написаното. А това не само забавя обслужването на пациентите, но и крие риск за здравето и живота им, ако лекарството бъде объркано.

Пръстовият идентификатор няма да бъде въвеждан при личните лекари, засега

Скоро това няма да е проблем. Един от последните проекти на вече бившия здравен министър предвижда всеки пациент да разполага с електронно досие. В него служителите от аптеката ще виждат напечатано това, което лекарят е предписал. Информацията ще постъпва и в сървъра на Здравната каса.

Според лекарите новата системата ще е плюс, но признават, че все още около нея има много въпросителни. 10 лични лекари и 10 аптеки в страната ще са първите, които ще заработят с електронните рецепти.

"Първата половина на 2017-а трябва да бъдат приключени тези тестове с резултатите от тях. Ще се види къде има проблеми, къде са те", коментира д-р Петър Москов.

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата

Купуването на медикаментите ще става със специална чип-карта, подобна на кредитните. Планът е електронните рецепти да влязат в сила от началото на 2018-а година.

Източник: Nova.bg