Костов: Липсата на информация от съдилищата пречи на разследващите органи
Костов: Липсата на информация от съдилищата пречи на разследващите органи / cнимкa: Sofia Photo Agency

Съдилищата в България не публикуват решенията по делата си в интернет и това пречи на работата на разследващите органи. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов при дискусия в парламента по доклад на Висшия съдебен съвет за дейността на съдилищата за миналата година. Правосъдният министър Миглена Тачева отговори, че над 90 на сто от съдилищата вече работят с информационни системи.

Има съдии, които още пишат на машини, а за оборудването им с компютри трябват скромните 1,8 млн. лева, изчисли Иван Костов. По думите му огромна част от присъдите са срещу рецидивисти и разследващите органи трябва да имат информация за тях. Лидерът на ДСБ каза, че е недопустимо за три години единната информационна система да не работи.

Правосъдният министър Меглена Тачева заяви, че има четири софтуерни продукта, които трябва да се свържат, за да заработи тази система. Досега държавата е дала 14 млн. лева за изграждането й, нужни били още шест милиона, посочи Тачева. „За последните дни МВР не е подало никакви данни към нея”, оплака се още министърът.