Костов иска публичен регистър на лъжите на управляващите
Костов иска публичен регистър на лъжите на управляващите / снимка: Sofia Photo Agency

ДСБ ще изготви публичен регистър на лъжите на управляващите за мнимата им борба с корупцията. Информацията ще се предоставя на медиите и ще се публикува на сайта на партията. Това се казва в изявление на партията на Иван Костов след като Народното събрание отхвърли проектозакона внесен от ДСБ за опазване на околната среда на първо четене.

Проектът на ДСБ предвиждаше в интернет страницата на Министерството на околната среда и водите да се публикуват планът и отчетът за похарчените средства за екология и решенията, взети от министерството до десет дни след това. Атанасов коментира, че с отхвърлянето на тази антикорупционна мярка МОСВ показва желание да крие информация от гражданите.

По този повод парламентарната група на ДСБ започва преглед на цялото законодателство, за да разкрие пред медиите и пред обществото всички създадени възможности за корупция, съобщи Евдокия Манева. Депутатите на Костов ще внасят всяка седмица поправки в законите за отмяна на текстове, допускащи корупция.

Междувременно ДСБ, ОДС и БНС започват събирането на необходимите 60 подписа за внасяне на искане за свикване на национален референдум, чрез който всички български граждани да се произнесат „За” и „Против” строежа на петролопровода БургасАлександруполис. Според десницата този път този национален референдум ще има юридическа стойност за разлика от проведения в Бургас.

Десните призоваха още бургаските и варненските депутати от мнозинството да подкрепят подписката им.