Иван Костов
Иван Костов / darikradio.bg
Атаката срещу Сирия не е начало на по-мащабен конфликт, смята председателят на Управителния съвет на "Център за Анализи и Управление на рискове" Иван Костов. В "Седмицата" на Дарик той изрази мнение, че това не е атака единствено на САЩ, а на коалиция, в която са включени и Франция и Великобритания.

Всичко за военната операция срещу Сирия четете тук
 
Според Костов целта на ударите е да се унищожи възможността на Дамаск да произвежда химическо оръжие. Другата цел на ударите според него е да се предотврати засилването на влиянието на Иран и в Сирия.
 
По думите на Иван Костов руската пропагандна машина разпространява тезите за предстояща световна война, което е напълно несъстоятелно, но това е начин да се всява страх. Според него много са причините да се смята, че риск от голям военен конфликт не съществува.
 
Костов посочи, че що се отнася до България, риск съществува от страна на Русия. Страните, които са извън Шенгенската зона и от Еврозоната, са в по-висока степен на несигурност, а това са България и Румъния, посочи той.

Костов изрази мнение, че през 2018 година България няма да стане член на шенгенското пространство. Той заяви, че най-вероятно с българското правителство не се споделя достатъчно информация, например по случая "Скрипал", по опасение, че тази информация може да достигне до Москва. Костов посочи това като аргумент, че няма да се присъединим през тази година към шенгенското пространство: "Вероятно това е и причината Борисов да заяви, че няма достатъчно информация по този случай".
 
Ако България иска да е част от еврозоната и шенгенското пространство, тя не може да заема позиции, различни от позицията на големите европейски държави членки на ЕС. Позицията на България, подчерта Костов, по-скоро е позицията на Москва.

„Зелените“, ДСБ и Да, България“ ще ходят заедно на избори

Иван Костов приветства обединението вдясно и създаването на "Демократична България" и посочи, че ще следи внимателно какво ще се случи в бъдеще.

Целия разговор може да чуете в darikradio.bg
darikradio.bg