Контролирано изпускане на язовир „Кричим“ или „Въча“ може да е опасно
Контролирано изпускане на язовир „Кричим“ или „Въча“ може да е опасно / снимка: DarikNews.bg, архив

Евентуално контролирано изпускане на язовир „Кричим" или „Въча", може да доведе до наводнения в град Кричим, алармира кметът на града Атанас Калчев. Причината е непочистеното корито на река Въча, в която има много наноси от камъни и дървета, които пречат на водата свободно да се изтича.

Калчев нееднократно е сигнализирал отделните институции, но по въпроса няма развитие. Той призова навреме да се прецени колко количество вода може да поеме реката, при евентуално аварийно изпускане на водните басейни над града.

Кметът припомни, че за проблема е сигнализирал през 2007 година Постоянната комисия при бедствия, аварии и катастрофи. Там е бил внесен проект за почистване на реката, но е отказано финансиране. През 2008 година документи са подадени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Проектът за почистването е подаден в съгласие с правилата на комисията за извършване на превантивна дейност. От структурата също е отказано финансиране.

Въпреки това през същата година общинската администрация в Кричим е подала нов проект за реката по Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДОС) към МОСВ. Отговорът е от 2009 година от сегашния заместник-министър Евдокия Манева, която казва, че почистването на речното корито няма да получи финансиране, тъй като това не е било приоритетно по програмата.

Въпреки това, кметът на Кричим изпраща писма до премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, с които да ги запознае със случая. Проблемът за непочистеното корито на река Въча ще бъде поставен и на Кризисния щаб на Пловдивска област, който ще заседава следващия понеделник.

Почистването на реката в регулацията на града е задължение на общината, но тъй като няма достатъчно средства, това няма как да се случи. Според общинските финансисти за почистването са нужни около 320 000 лева.

Други новини от Пловдив