Комисия разследва вуйчото на Дянков
Комисия разследва вуйчото на Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тричленна временна комисия, създадена от местния парламент в Априлци, ще прегледа цялата документация по изграждането на общински парк до хотела на кмета Бенко Вълев. Както е известно, градоначалникът е вуйчо на бившия финансов министър и вицепремиер в правителството "Борисов" Симеон Дянков, пише "Преса".

Паркът в кв. Зла река е финансиран с европейски пари по програмата за развитие на селските райони и е с общ бюджет около 1 млн. лв., показва справка. Той се явява естествено продължение на хотела, собственост на дружество, в което съдружници са самият кмет Вълев с 21 хил. лв. и сестра му Румянка с 29 хил. лв., допълва БГНЕС.

До декември 2009 г. дял във фирмата е притежавал и самият Симеон Дянков, който след това е прехвърлен за управление на майка му, е видно от търговския регистър. До октомври 2008 г. бившият финансов министър е бил и управител на дружеството.

Председател на създадената тричленка е общинският съветник Димитър Кокошкаров от коалицията "Обединение за Априлци", в която влизат няколко десни партии - СДС, БЗНС, ЗНС. Документацията за парка ще бъде нищена и от представителката на ГЕРБ Тотка Петрова.

"Бях атакувана, че съм в комбинация с кмета, че сме създали условия да се направи този парк. За мен е много важно проблемът да бъде изчистен", заяви председателката на местния парламент Пепа Колева.

Паркът е отворен в късното лято на 2012 г. Там са монтирани автоматизирана подземна поливна система, люлки, пързалки и съоръжения за масов отдих, изградени са парковите елементи - пътеки, алеи, озеленяване.

Комисията си е поставила за цел да събере всички сигнали и мнения на граждани за изграждането на парка, както и да изиска документи, становища и обяснения на специалисти от местната администрация. Тя трябва да приключи своята работа през октомври, като докладва резултатите от направената проверка пред общинския съвет.