Коментари за взривения автомобил на Сашо Диков
Коментари за взривения автомобил на Сашо Диков / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Това са лица, които не желаят имиджът на България в международен план да изглежда добре, коментира председателят на парламента Цецка Цачева пред bTV по отношение на извършителите на взрива снощи на автомобила на журналиста Сашо Диков.

Интерес от този взрив могат да имат именно такива сили, поясни Цецка Цачева. Подобен акт не е случаен, категорична бе тя, след като беше приета резолюцията за Шенген, след като са тук такива важни европейски политици, дошли с позитивна нагласа. "Аз не бих се ангажирала с версия за случая. Като председател на парламента е недопустимо да нагнетявам обстановката с коментари", добави председателят на парламента. Цачева призова компетентните органи и МВР да направят всичко възможно подбудителите и извършителите на това престъпление да бъдат разкрити и съдени.

Депутати от опозицията осъдиха взрива на колата на журналиста Сашо Диков и го определиха като акт на посегателство върху свободното слово.

„Всеки човек би трябвало да е притеснен, когато се взривяват коли на журналисти, това не е първи случай в рамките на управлението на ГЕРБ”, коментира пред журналисти председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. „Оказа се, че в това, в което ГЕРБ твърдяха, че са най-силни - в реда и сигурността на гражданите, има срив, има провал”, посочи той.

Според депутата от Синята коалиция Асен Агов в тази случка сякаш няма фантазия, а повтаря случилото се пред редакцията на вестник „Галерия”. „Това е сплашване, без съмнение. Това показва, че всеки опит за свободно слово по някакъв начин се Заглушава”, смята той. Според Агов няма съмнение, че взривът има демонстративен характер и е свързан с посещението на видни европейски политици.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Юнал Лютфи също смята, че взривяването на колата на един от водещите журналисти в България показва, че свободата на словото е под сериозна заплаха и борбата с престъпността не е овладяна. Според него това е изключително неприятен факт, не само защото се случва по време на посещението на председателя на ЕК Жозе Барозу, но и защото е повторение на аналогичен акт - взривът пред вестник „Галерия”.

„Взривяването на автомобила на телевизионния журналист Сашо Диков е варварски акт, който окончателно дискредитира предизборната кампания. Който и да стои зад взрива и който и да си мисли, че има полза от него, губещи са всички българи. Защото подобна ситуация на страх, милиционерщина и неясни правила отвращава окончателно от политиката в България и прави страната ни кошмарно място. Това посочва в писмо до медиите ВМРО относно взривения снощи автомобил на журналиста.

„Сашо Диков е журналист, чието име отдавна е символ на стремеж за съвестна журналистика, своевременна информация и критичност. Когато някой у нас посяга на такива хора, това означава, че съзнателно се насажда страх и някой държи на това. Сега вероятно мнозина ще заявят, че подобно дело е насочено срещу управляващите. Но именно властта е длъжна да предпазва обществото ни от беззаконие. И управляващите няма защо да се сърдят, че ги критикуват”, допълват от партията.

Като пуснеш веднъж мутрите и оперативните работници на сцената в политиката, де факто можеш да очакваш това, което е естествено за тях. Това заяви политологът Огнян Минчев по повод взривяването на автомобила. Минчев допълни, че според него деянието не е чисто криминално. "Разбира се, криминално е в тесния смисъл на думата. Но са избрали момента, в който в София има гости, еврокомисари и изобщо част от политическия елит на Европа, за да бъдат демонстрирани определени неща, а именно несигурност, неспокойствие".

Искрено се надявам господин Минчев да не е прав, в смисъл да е някакво чисто криминално деяние, да няма никаква връзка с избори, политика, заяви от своя страна социологът Кольо Колев. Но все пак всяко такова явление в случая е съмнително. От експлозията има интерес този, който има нужда от нагнетяване на напрежението, допълни той.

„Заклеймяваме опита да се сплаши и заглуши свободното слово в България. Ако целта на този атентат е да елеминира един от малкото останали смели журналисти у нас, които показват нашата политическа действителност в цялата й уродливост и не се страхуват да кажат и покажат истината, считаме, че неизвестният извършител трябва да бъде да открит. Призоваваме компетентните органи този път да си свършат бързо и ефективно работата по разкриването не само на извършителите, но и на поръчителите на този безпрецедентно нагъл акт" - това заявява в писмо до медиите президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев. „Не можем да приемем цинизма на поредния терористичен акт във време, когато в столицата има присъствие на еврокомисар и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу", се казва още в писмото.

От Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) също изразиха подкрепата си в декларация до медиите: „Декларираме подкрепата си за журналиста Сашо Диков. Осъждаме този престъпен акт. Считаме за недопустими подобни „намеци" към който и да е журналист. Решили сме да уведомим и журналисти от други европейски страни, защото престъпните действия срещу журналисти в България станаха прекалено много. Не ни е приятно, че от други страни ще бъдат информирани за вътрешните ни проблеми, но е време правоохранителните органи да започнат да си вършат работата, като разкриват извършителите на престъпления и техните поръчители. Ще смъкнем нашето доверие от ръководството на МВР, ако не бъдат разкрити престъпниците в рамките на месец. След този срок ще настояваме за оставки на ръководни кадри от нея. Свободата на словото е основа на демокрацията в правова държава и липсата й винаги води до изкривявания в управлението".

Организацията на медиите в Югоизточна Европа (SEEMO) осъжда нападението срещу българския журналист Сашо Диков, съобщи самата тя в изявление, изпратено до БТА. "Приканвам българската полиция да открие извършителите и да защити журналистите", заявява генералният секретар на базираната във Виена организация Оливер Вуйович. Той припомня, че властите в България още не са разрешили и случая с експлозията пред редакцията на в. "Галерия" на 10 февруари 2011 г. "В демократична страна журналистите и медиите трябва да могат да работят без опасения", добавя Вуйович.