„Готови сме за компромис за пореден път. Готови сме да подкрепим част от желанията на правителството и здравните власти. Но не виждаме готовност за компромис от тяхна страна”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България в отговор на въпрос дали заведенията ще подновят работа в момент, в който все още има забрана за отварянето им.

По думите му, браншът иска да отвори врати на 1 февруари, както беше обещано от властите. „Не можем да си обясним поради каква причина само ние продължаваме да стоим затворени, а ресторантите в хотелите работят”, посочи той.

Според Коларов, датата 14 февруари не е добър вариант, тъй като тогава става много труда обработката на информация, свързана с помощи за персонала и компенсациите за фирмите.

„Предложихме компромис - да се отворят дневните заведения от 1 февруари, като се спазва отстояние, капацитета се намали и заведенията работят до 23:30 часа. На 1 март предложихме да отворят нощните заведения и да отпаднат  ограниченията за дневните. Здравният министър обаче не е съгласен”, посочи той.

По думите му, браншът обмисля всякакви варианти, включително да се прибегне до така нареченият „италиански модел”, при който заведенията отвориха въпреки забраните.

„Оставаме в стачна готовност и в очакване да видим какво ще решат властите утре”, посочи Коларов и допълни: „Искаме само едно нещо - нашите колеги да работят. Това е възможност, от която сме лишени от много време и то само нашият бранш”.
nova.bg