Столичен общински съвет
Столичен общински съвет / БГНЕС, архив
6000 гласа трябват за едно общинарско място в Столичния общински съвет
Най-много общински съветници в София ще има ГЕРБ - 27. Веднага след това се нареждат БСП с 15 и Демократична България с 12 - това отреждат предварителните изчисления от резултатите на изборите за общински съвет в столицата. Все още не са обработени на 100% всички протоколи от секционните избирателни комисии в София, но изненади са малко вероятни.

ВМРО взимат 4 места в Столичния общински съвет /СОС/, а "Атака" - 2. От партията на Волен Сидеров печелят второто място, тъй като имат най-голям остатък.

Борис Бонев от "Спаси София" пък ще бъде единственият независим, който ще влезе в СОС. Малко не достига на съмишленика му Гергин Борисов също да стане общински съветник.

Малко над 6000 действителни гласа са необходими за едно място в Общинския съвет. Затова и под чертата остава ДПС, въпреки че са спечелили малко над 5000 гласа в столицата, където по традиция нямат много силни резултати.

Балотажи в 19 областни града: Къде ще е най-тежката битка?

Спрямо миналия общински съвет, ГЕРБ почти запазва позициите си, с 3 мандата по-малко - от 30 пада на 27. БСП пък почти удвоява броя им - от 7, в новия СОС ще има 15 общинари.

ВМРО и "Атака" пък досега бяха заедно и имаха 5 общински съветници. Представителите на Реформаторския блок бяха 11, на "Политическа група 5" - 5 и на Коалиция "Сердика (АБВ, Български социалдемократи)" - 3