Кои ще са най-търсените професии у нас до 2010 г.
Кои ще са най-търсените професии у нас до 2010 г. / netinfo

Най-търсените професии в България в периода 2008-2010 г. ще са тези на шивачите, готвачите, продавачите, агентите на недвижими имоти, механиците и монтьорите на превозни средства, строителните инженери и техници, медицинските сестри. Това сочи прогнозата, направена на база проучване за потребностите на работодателите от работна сила по поръчка на социалното министерство

Изследването е представително за страната ни и обхваща 219 фирми. Основният извод на проучването сочи, че през 2007 г. на трудовия пазар в България няма подчертан недостиг от работна сила. Част от свободните работни места са за висококвалифицирани специалисти – 14.4%. 9.4 на сто е търсенето на квалифицирани работници, 4% - на хора без професионална квалификация и около 2% - на ръководни служители.

Засега у нас най-голямо е търсенето на механици и монтьори на транспортни средства, продавачи в магазини и шивачи. По-голяма част от анкетираните работодатели са заявили готовност сами да обучават необходимите им специалисти, вместо да привличат такива от други населени места.

Според социалния министър Емилия Масларова 70% от завършилите курсове за квалификация и преквалификация, финансирани от социалното министерство, са се реализирали на пазара на труда. Търсенето на работна сила не е еднакво в различните райони в България. В Югозападен район има значителен брой незаети места за лекари – 620, и 460 за медицински сестри. В Югоизточен район най-търсени са барманите и сервитьорите, в Северозападен и Северен централен – механиците и монтьорите, а в Североизточен – продавачите. За миналия месец страната ни бележи отново намаляване на безработицата, тя е 7.42 %.