Върховният административен съд обяви във вторник решението си, според което кметицата на квартал "Красно село" Росина Станиславова е в конфликт на интереси. Касаторката оспорва извода на КПКОНПИ за наличието на такъв при сключен от нея трудов договор с дъщеря й за работа по проект. 

"Атаките на политици и икономически кръгове срещу мен не са случайни", заяви на пресконференция Станиславова, цитирана от NOVA. Тя подчерта, че зад нея не стои нито една политическа формация и действията ѝ са продиктувани единствено от закона. 

По думите на кметицата в района, за който отговаря, има много хора, които имат годишен доход над 80 хиляди лева, но живеят в общински жилища с месечен наем от 60 лв. до 80 лв. „Тези хора не са случайни. Техните имена са познати”, твърди тя.

ВАС: Кметицата на „Красно село“ е в конфликт на интереси

В пресконференцията участие взе и зам.-кметът на района Николай Веселинов. „За мен е очевидно, че през целия този период се осъществява недопустим в нормална правова държава институционален натиск, административен, партийно-политически, финансово-икономически върху дейността на валидно и демократично избран орган на изпълнителна власт”, заяви заместникът на Станиславова.  

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира решението на Върховния административен съд от вчера, което потвърди установения от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)  конфликт на интереси при Росина Станиславова. "Предстои решение за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Красно село“. Това трябва да бъде един от заместник-кметовете", заяви пред журналисти Фандъкова.

"Очаквам колегите от „Демократична България“ да предложат избор на временно изпълняващ кмет в този район. Столичният общински съвет ще го гласува", поясни тя. По думите ѝ избирателите трябва да си дадат сметка, че районните кметове се избират мажоритарно и кметът на София няма как нито да ги смени, нито да ги накаже. Фандъкова допълни, че с работата си Росина Станиславова е стопирала много от проектите, приети от Столичната община. "От една страна тя спираше работата в района и обжалваше почти всички решения на Столичния общински съвет", заяви столичният кмет.

"Очакваме от Демократична България да предложат кой от заместник-кметовете, назначени от техния районен кмет, да довърши мандата на кмета на Красно село", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Преди две години е получено оплакване в общинския съвет от гражданин за нарушения в проект за патронажна грижа за възрастни хора в риск и хора с увреждания, изпълняван по време на COVID-19 в Красно село. Комисията по бюджет и финанси е поискала информация за всички плащания, включително и дали г-жа Станиславова се е самоназначила по проекта и получавала ли е тя или нейни близки заплащане, която е била отказана. След което е назначена проверка от Столична община и тя показва, че Станиславова сама си е изплатила близо 10 000 лева и е назначила дъщеря си на работа по проекта за социален патронаж.

С три отделни решения КПКОНПИ установява три отделни случая на конфликт на интереси на Станиславова. Вчера с решение № 1921/21.02.2023 г. Върховният административен съд потвърждава окончателно решението на Комисията за конфликт на интереси на кмета на Демократична България.

"Оттук следва само едно – съгласно закона, избирателната комисия трябва да прекрати правомощията на Станиславова като районен кмет и общинският съвет трябва да избере кой от нейните заместници да довърши мандата й. Групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет очакваме от Демократична България да поемат политическа отговорност за своя кандидат, който се провали в управлението на район Красно село, в който живеят 100 000 граждани на София. Случващото се е недопустимо. Уточнявам още, че аз полемика лично с г-жа Станиславова нямам. Тя има полемика със закона и съдът установи това. И нямам намерение да си затварям очите за злоупотреби с общински и европейски пари - това са парите на софиянци. Хората очакват от своите избраници почтеност и отговорност. Моля колегите от Демократична България да отговорят на тези надежди на 100 000 софиянци", завърши Георгиев.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи през юни миналата година конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова. Производството тогава е започнало по сигнал. В качеството си на кмет тя е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време Станиславова ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество.
 



 
СОС, NOVA, Ралица Николова/БТА