Ключови свидетели по делото Маргини дадоха показания
Ключови свидетели по делото Маргини дадоха показания / netinfo

Близкият до групировката ТИМ финансист Никола Дамянов и адвокатът на Иван Тодоров – Доктора, Георги Георгиев дадоха показания като свидетели по делото срещу братя Маргини и групата им от още 5 души.

И двамата са били предупредени от полицаи за готвения опит за убийството им. Двамата Маргини, и още петима души, са обвинени, че са подготвяли покушения срещу генерала от запаса от МВР Любен Гоцев, убитият на 22 февруари Иван Тодоров Доктора и близкия до групировката ТИМ бизнесмен Никола Дамянов.

Никола Дамянов е председател на Надзорния съвет на Централна кооперативна банка и на Химимпорт, от 1985 година живее в Канада и е и канадски гражданин. Той заяви, че не се познава нито с Любен Гоцев, нито с Доктора, отрече да познава и когото и да било от седмината подсъдими. През септември миналата година и Дамянов и Доктора били посетени от полицаи, които ги предупредили, че срещу тях се готви опит за убийство, но не посочили поръчителите.

От 4-5 години Дамянов не се занимава с физически бизнес в България, а само финансира строителни обекти. Единственото неуредено търговско отношение, което той посочи, бяха невърнати пари. Преди три години и половина негов познат – Петър Попов, тогава представител на оръжейна фирма в Лондон, му поискал на заем за две седмици 215 000 паунда, които не му стигнали за сделка за продажба на противогази в Бейрут, непосредствено преди войната в Ирак. Дамянов превел парите от сметките си в Американ експрес в Лондон на Кипърска банка. Попов гарантирал връщането на парите със запис на заповед за три апартамента в Лондон и имот в България. След това не върнал парите на Дамянов, обявил фалит и се оказало, че не е собственик на нито един от имотите. Стигнало се до съд в Лондон. На въпрос на адвокат възможно ли е заплахата срещу Дамянов да е за 6 милиона долара, които ЦКБ дължи на Майкъл Чорни, той отговори, че това не зависи от него като председател на Надзорния съвет на банката.