/ БГНЕС
Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изрази на пресконференция в рамките на Седмата среща на върха "16+1" в НДК убеденост, че сътрудничеството "16+1" трябва да остане във формат, който да е приобщаващ и за други участници. Сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността, допълни той. В срещата на страните от Централна и Източна Европа участват министър-председатели на държавите от ЦИЕ и делегация от Пекин начело с Ли Къцян.

Приветстваме участието и на други наднационални, международни институции, организации, които работят с нас за това приобщаващо развитие, заяви председателят на Държавния съвет на Китай. Той подчерта, че сътрудничеството "16+1" не е насочено да разделя Европа и няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа. Искаме да видим и виждаме Европа като обединена и процъфтяваща партньорска страна, заяви Ли Къцян и допълни, че отношенията ще бъдат програмирани в съответствие с европейската нормативна база и правила. Необходимо е да има прозрачност и ясни правила по отношение на обществените поръчки за съвместните проекти, изтъкна Ли Къцян.

Договориха създаване на глобален център за партньорство в рамките на формата „16+1“

Председателят на Държавния съвет на Китай отново отправи покана към ЕБВР и други организации от структурата на Световната банка и други международни организации да се включат в многостранно сътрудничество между две, три, четири и повече страни по спогодби, в сътрудничество, което, по думите му, ще допринесе за глобалния мир и стабилност.

Ли Къцян съобщи, че е постигнато споразумение за внос на до 10 млн. тона на български сушени тютюневи листа в Китай, за които може да се предприеме нов тип обработка и това няма да наруши баланса на пазара на тютюневи изделия на Китай. Сред другите сфери на сътрудничество с региона е развитието на туризма.
 
"Аплодирам позицията на председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, че той и Китай са за силна и единна Европа със спазвате на правилата и на законите и на европейските практики", каза пред журналисти днес в НДК премиерът Бойко Борисов на Срещата на върха "16 плюс 1".
 
"Така не само опровергаваме твърденията, че форматът "16+1" разделя Европа, но даваме ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите на Китай като пазар, за високи технологии и туристи. Китай може да бъде истински равноправен партньор във време когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго във всички направления", каза Борисов. Това е рядък шанс да се даде тласък на сътрудничеството между Европа и Китай, посочи той.

Борисов: Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа

"На нашите критици мога да кажа, че ще спазваме правилата на ЕС в пълен обем между страните във формата "16+1". За тази цел се създава и Глобалния партньорски център, който да подпомага бизнеса за спазването на тези правила. Срещите в инициативата "16 плюс 1" ще продължат. През септември ще има среща в Пловдив на инициатива за местата власт", съобщи Бойко Борисов.

"Радвам се, че имаме пробив като сложехме темата европерспективата за Западните Балкани, каза Борисов. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц също има представил на срещата. Тук са представители на ЕБВР, както и министъра на транспорта на Гърция. които са наблюдатели, но не трябва да изключваме никой когато говорим за Балканите, защото ние трябва да сме единни, защото само така сме голяма сила", подчерта българският премиер.

"Знаете, че има много проблеми в изкупуването и дотирането на тютюна у нас", каза Борисов обръщайки се към българските медии. Именно затова сме говорили, ако трябва Китай да даде свои сортове, които могат да се гледат в България. Опитваме се да направим така, че да има изкупуване тютюна на българските производители в смесените райони, каза Борисов.
БТА