/ БГНЕС
"Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа. Ние нямаме за цел да разделяме Общността, както се опасяват някои", заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на бизнес форума, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се провежда в София. Това съобщи правителствената пресслужба.
 
Среща на върха „16+1 “ в София

По думите му днешната инициатива е полезна както за държавите членки на ЕС, така и за западнобалканските страни. “Тези срещи ни помагат по-бързо да наваксаме изоставането си от старите страни членки на ЕС. На тях намираме финансиране за проекти, за които еврофондовете не достигат", каза Борисов.

Премиерът посочи, че българският приоритет за перспективата за региона остава в европейския дневен ред. „Имаме големи възможности. Западните Балканите не могат да се разглеждат отделно”, каза Борисов и посочи, че всеки проект за свързаност засяга и държавите от Централна и Източна Европа. „Имаме рядък шанс. Китай гледа много положително на тези процеси и всяка страна има възможност да увеличи своя БВП, изграждайки своята транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура“, заяви още Бойко Борисов. Той допълни, че когато няколко страни се обединят около един проект, реализацията му би могла да стане много по-лесна.

Китай ЦИЕ
БГНЕС

Ето какво важно се договориха Бойко Борисов и китайският му колега Ли Къцян

Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“, заяви по време на форума председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ.
 
Емоционална среща: Жената на Боян Петров благодари на китайския премиер

Китай ЦИЕ
БГНЕС

Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства и участието на представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка на бизнес форума. В бизнес форума днес участие взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.