Кирил Добрев: Обвинявам Станишев за загубата на 100 000 гласа
Кирил Добрев: Обвинявам Станишев за загубата на 100 000 гласа / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Директно обвинявам Сергей Станишев за загубата от над 100 000 гласа".

Това каза пред бТВ Кирил Добрев от БСП.

„Отишли са неподготвени на срещата и ГЕРБ, и Реформаторският блок. ГЕРБ трябваше да се подготвят как Реформаторите взимат своите решения и с това да се започне. От своя страна, Реформаторите трябва да знаят, че при ГЕРБ преговори се водят трудно, да не кажа - почти невъзможно. Времето ще покаже дали е възможна коалиция Реформаторския блок и ГЕРБ", коментира Добрев.

Той подчерта, че България има нужда от стабилно правителство и то в рамките на повече от един мандат.

„През 2009 година, когато дойде партия ГЕРБ на власт в лицето на Бойко Борисов, си мислеха, че животът започва от тях. Ние направихме същото, когато не спечелихме изборите, но направихме правителство с ДПС. Тогава нашата основна задача беше никога повече ГЕРБ и това беше също грешка. Сергей Станишев трябва да носи отговорност за изборите. Той задължително трябваше да бъде на пресконференцията и да участва в първото заседание на бюрото, в което се правеше анализът", допълни Добрев.

„Има неща, за които твърдо обвинявам Сергей Станишев. Първо, че вкара търговците в храма, второ, че вкара БСП във вътрешнопартийни битки и имаше моменти, в които БСП обслужваше икономически интереси. Трето, обвинявам го директно за загубата от над 100 000 гласа. След изборите Георги Първанов има политически субект в лицето на АБВ, а БСП е минус 150 000 гласа. Аз за Сергей Станишев съм говорил тогава, когато всички мълчаха и към днешна дата отношението ми към него не се е променило", каза още Кирил Добрев.