Интернет страницата на Държавна агенция "Разузнаване" е била атакувана от руската хакерска група "Килнет", похвалиха се самите те в своя официален канал в "Телеграм".

Атаката бе потвърдена и от МВР.

Сайтът на Държавна агенция „Разузнаване“ е бил атакуван от хакери, съобщиха за БТА от МВР. Случаят е от вчера следобед. Става въпрос за DDoS хакерска атака, която временно е затруднила достъпа до интернет страницата на агенцията. 

Няма изтичане на информация и лични данни. В момента сайтът на ДАР работи нормално, допълват от МВР.

Телеграм


"Поздравления за великия празник на всички скаути на Русия! В чест на вас ще вдигнем малко шум в скапаната Балтика!", пишат в своя "Телеграм" канал от хакерската група. Поздравът е по повод празника на военното разузнаване на Русия. 

"Атака срещу комитетите за държавна сигурност и разузнавателните служби на балтийските страни", допълват още от "Килнет".

ДАНС и ГДБОП разследват хакерската атака срещу правителствени сайтове

Интернет страницата на Държавна агенция "Разузнаване" към момента функционира нормално, показва проверка.

Като доказателство за атаката, от "Килнет" са приложили и справка:

килнет справка
check-host.net

В съобщението на Килнет е посочено, че обект на атаки са и разузнавателните служби на Естония, Полша, Румъния и Молдова. 

В средата на октомври редица държавни сайтове и медии в България бяха подложени на хакерска атака от "Килнет". От групата тогава обявиха, че причината за атаката е оръжието, което България предоставя на Украйна. 

Министърът на МВР Иван Демерджиев също потвърди, че страницата на Държавна агенция "Разузнаване" е била подложена на опит за хакерска атака пред БНР

"Тази атака е сходна на по-рано предприетите атаки с претоварване на заявките за опит да се влезе в нея. Става дума за имиджови атаки, целящи да създадат определени настроения и определени резултати в обществените нагласи. На тази страница не се съдържа никаква сериозна информация и на нея няма никаква оперативна информация или лични данни. Тази атака е удар във въздуха и хората, които я правят, много добре знаят това, но целта им е имиджова", заяви Демерджиев.