парно
парно / / Thinkstock/Getty Images
Два дни след изборите за Европейски парламент Комисията за енергийно и водно регулиране предложи 4,5 процента средно увеличение на цената на парното. Най-голямо е увеличението в Разград и Габрово, намаление има единствено за дружеството в Сливен. Вчера, ден след вота, регулаторът обяви, че сметките на експертите сочат, че цената на тока от юли ще се повиши средно с 3,48 процента.

След ЕРП-тата и топлофикациите поискаха по-високи цени

Топлофикация София е поискала 3,43 на сто по-висока цена на услугата.

В Габрово регулаторът предвижда 12,53 процента увеличение въпреки че дружеството там поиска 108 на сто поскъпване на парното. В Разград повишението на цената на парното, което предлага КЕВР, е най-голямо – 17,53 процента. В Пловдив регулаторът предвижда 7,4 процента увеличение. В Плевен – малко над 6 процента. В Бургас поскъпването на парното според регулатора трябва да е 7,4 на сто. Във Враца и Велико Търново цената на парното ще скочи с над 7 на сто.

В Русе експертите изчисляват, че поскъпването трябва да е близо 4 на сто. Във Варна регулаторът иска 1,96 процента поскъпване на парното. Под половин процент да се намали цената на услугата в Сливен предлага регулаторът.

Новите цени на парното трябва да влязат от 1 юли.

По-скъп ток от юли предлага КЕВР

Цената на тока ще се повиши средно за страната с 3,48 процента от 1 юли, изчислиха още от КЕВР.
 
Новата цена ще важи за битовите потребители и за бизнеса на регулирания пазар.
 
Експертите на регулатора са направили това изчисление, след като са разгледали постъпилите заявления на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про, уточниха от КЕВР.
 
Поскъпването на тока ще е най-осезаемо в Югоизточна България, където се предвижда увеличение от 3,59 процента. Клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 3,46 на сто повече, а за тези на Енерго-Про - с 3,38 процента, посочиха от КЕВР.
 
Окончателните цени предстои да бъдат одобрени от енергийния регулатор в края на юни.