/ IStock
От конфедерацията искат да отпаднат и рестрикциите за туристи от Великобритания, Русия и Израел
Членовете на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настояват за отпадане на всички ограничения за влизане в България на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел, подкрепа на българските авиокомпании, за да могат веднага да поемат потенциалния интерес, който съобщението, че отпадат ограниченията ще произведе, и да има карантинни хотели. Това каза на пресконференция в БТА изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Полина Карастоянова.

НБТ е член на Конфедерацията.

По въпроса за карантинните хотели Карастоянова посочи, че е необходимо във всеки ключов туристически комплекс да бъде определен хотел за тази цел и разходите за неговата издръжката за сезона да бъдат поети от държавата. Алтернативна възможност е държавата да определи за карантинни цели някои от почивните станции - публична държавна собственост, на различни административни ведомства, които се намират във всеки голям туристически комплекс.

Отпускат държавна помощ на туроператорите (ВИДЕО)

Ако ние утре - 11 юни, не излъчим съобщения в международен план, че след две седмици, считано от 26 юни, когато обикновено през уикенда започват пътуванията, отпадат ограниченията и българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели, нуждаещи се от това туристи, сезонът има всички шансове да бъде провален от наша страна, защото няма да сме си свършили работа, заяви Карастоянова.
БТА