Каузата за запазване на словото ни е особено нужна и днес, призова Райков
Каузата за запазване на словото ни е особено нужна и днес, призова Райков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий има пряко отношение към България като „Държава на духа”. Резултатите от тяхното велико дело са пред нас - виждаме ги във фотосите на едни от най-старите и най-известните старобългарски писмени паметници”. Това каза министър-председателят Марин Райков на откриването на изложбата „Св. Св. Кирил и Методий и държавата на духа” вчера.

Експозицията, посветена на 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий, е разположена пред Народен театър „Иван Вазов” и се организира от фондация „Българска памет”.

Премиерът Райков подчерта, че с тези писмени паметници е хубаво да се запознае възможно най-широка публика, защото те ни разкриват красотата и силата на книгата и на словото.

„Запазването и разпространението на словото е прието като свещена кауза от Средновековна България. Тази кауза ни е особено нужна и днес, когато искаме освен съвременна държава, да бъдем и държава на духа - силна, обединена около своите културни ценности нация, която, поглеждайки назад и осмисляйки достиженията на миналото си, може успешно да върви напред”, допълни министър-председателят.

Изложбата проследява делото на Кирил и Методий от Моравската мисия и идването на учениците и следовниците им в България до Златния век на българската култура. В откриването е участвала и формация „Юлангело” и духовия оркестър при НМУ „Л. Пипков”.