Държавният глава Румен Радев и вицепремиерът Красимир Каракачанов поднесоха венци и цветя пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание“
Държавният глава Румен Радев и вицепремиерът Красимир Каракачанов поднесоха венци и цветя пред Паметника на летеца на пл. „Народно събрание“ / БГНЕС
Каракачанов: Ситуацията в Гълъбово е овладяна
99255
Каракачанов: Ситуацията в Гълъбово е овладяна
  • Каракачанов: Ситуацията в Гълъбово е овладяна
В Гълъбово има напрежение, но ситуацията е овладяна, заяви пред журналисти вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи като сериозен проблем назначаването на ромски медиатори, чиято задача е да помагат за социалната и трудовата интеграция на ромското население. По думите на Каракачанов за медиатори обикновено се назначават местните барони и въпреки, че получават възнаграждение, те не вършат никаква работа.
 
Във връзка с тежкото убийство в Русе, от ВМРО отново предлагат в Наказателно-процесуалния кодекс да се върне текстът, който не допуска съкратено съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян.

Задържаха петима роми в Гълъбово, нападнали полицаи
 
По повод възникналото напрежение в Гълъбово вицепремиерът Красимир Каракачанов  заяви, че ситуацията е под контрол: "Полицията върши всичко по силите й. Напрежение има, то не е за първи път в тези региони. Крайно време е да обърнем политиката и да изхождаме от Конституцията, която гарантира равни права на всички. Не може една част от гражданите да имат или да смятат, че имат повече права. Има един голям проблем, който трябва да бъде споменат. Така наречените медиатори на тази общност кои са - местните барони. Тези медиатори не вършат никаква работа. Получават минимални пари от бюджета, те се назначават от кметовете, водят се медиатори, но те не вършат никаква работа. Тарторите на подобни събития да правиш медиатори, няма ефект. Все едно вълкът да пази стадото".

6 октомври: 30-годишна жена е била убита в Русе (ВИДЕО)
 
За да се избегнат по-леки присъди при тежки престъпления, каквото е убийството в Русе, от „Обединени патриоти” предлагат съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян: "България е унитарна държава, има етнически общности, но правата на всички граждани са равни. Ако изхождаме от това, то законът трябва да бъде еднакъв за всички. Предложенията са няколко - още 2016 г. бяхме предложили да върнем стария член в НПК по тази съкратена следствена процедура, за да няма възможност извършител на подобно жестоко убийство да получи по-мека присъда. Освен това, трябва да се започне от училище. В България има цели населени места, в които населението не ходи на училище, не работи, живее само от социални помощи, част от тях се издържа и от кражби на имущество на други хора. Къде е равенството на закона? И какъв е примерът? Има хора, които работят, учат, плащат данъци и накрая са пренебрегнати заради хора, които смятат, че имат само права, не задължения. Русенското убийство, както и това във Велико Търново от преди две години, както и много други, са показателни в това отношение".

Криминален психолог: Станахме толерантни към психопатните прояви в ежедневието (ВИДЕО)
 
Красимир Каракачанов взе участие в церемонията пред Паметника на българския летец по повод 106-та годишнина от първия боен полет и професионалния празник на ВВС.