Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
„Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда“. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след церемонията по отдаването на почит на българските воини. Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА, а от понеделник Каракачанов  като министър на отбраната ще издаде заповед за активно включване  и а военнослужещите, които са преболедували CОOVID-19.

На този етап не се обсъжда обявяване на пълна карантина в България, посочи той и уточни, че всички решения за противоепидемичните мерки се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Но подкрепи тезата, че частните болници трябва да се включат по-активно в борбата с пандемията и ако това не се случи, трябва да бъдат лишени от финансиране от Здравната каса.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че все още е възможно да бъде намерено решение по въпроса дали ЕС да започне преговори със Северна Македония за нейното членство. Вчера беше съобщено, че България е уведомила ЕК за позицията си против сега предлаганата преговорна рамка със Скопие.

По думите на вицепремиера в Скопие са подценили ситуацията, като са смятали, че България ще направи отстъпки в името на добрите отношения.

„Ние се опитваме да ги подкрепяме да постигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Така че ние си изпълняваме договора, той не се изпълнява от скопска страна“, коментира Каракачанов в отговор на заявеното от премиера на Северна Македония Зоран Заев, че България нарушава чл. 2 от Договора за добросъседство.