Калфин: Инфлацията ще стане проблем, ако се задържи
Калфин: Инфлацията ще стане проблем, ако се задържи / netinfo

Правителството трябва да води антиинфлационна политика, то трябва да бъде много предпазливо и да ограничи публичните разходи. Наливането на повече пари в момента в икономиката ще ускори процесите на инфлация и според мен това е вредно. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Той допълни, че според него правителството е предприело няколко мерки, които действително не са в посока антиинфлационна политика - увеличаването на доходите, въвеждането на плоския данък и т.н.

Не бих правил икономически проблем от инфлацията миналия месец, той би бил такъв, ако тя се задържи и в бъдеще. Между другото най-добрата рецепта да се задържи в бъдеще е да започнат да я гонят сега пък доходите и всеки месец колкото се увеличат цените толкова да се увеличават доходите, каза още външният министър.

Ако погледнете какво се случи за последните две години на това правителство, това е правителството, което най-много е увеличавало в номинален размер и в реален размер именно ниските доходи. Повишаването на цените в България е свързано – това са нормални икономически закони, те не стават нито с някакви мантри, нито със заклинания – повишеното търсене означава по-високи цени. Увеличаването на доходите означава по-високо търсене. И това е един изключително важен икономически закон, който няма как да го заобиколите. Колкото повече се увеличават доходите, толкова повече се увеличава търсенето и толкова повече се увеличават цените, обясни министърът.

И затова зад всяко искане да увеличим значително и рязко доходите - точно това правителство именно това направи, защото минималната заплата е увеличена с 50 % за две години, минималната пенсия е увеличена с 50 %, средната работна заплата – 46 % за две години – това означава по-високо търсене, това означава и по-високи цени, допълни Калфин.


Относно позицията на България за Косово Ивайло Калфин заяви, че тя няма да се определя от позицията на САЩ. Ние имаме собствена позиция. За нас едностранно обявяване на независимо Косово не е добър вариант. Подялба е още по-лош вариант, България не трябва да даде крайното решение, не е нейна работа, а е работа на Прищина и Белград, каза още министър Калфин и допълни:

"За първи път Европейският съюз се ангажира много силно по този въпрос. Досега имаше контактна група, в която участваха европейски страни, но сега участва ЕС в тройката като такъв и той е водещ фактор за намирането на решение. ЕС е на седалката на шофьора в този процес".