/ / iStock/Getty Images
Кой поема грижата за малолетните деца, чиито родители се заразят с коронавирус и се наложи да влязат в болница? Никоя институция до момента не е представила алгоритъм за действие по една подобна хипотеза, която обаче тревожи вече много майки и бащи, без значение дали са семейни, или става въпрос за самотни родители.

А хората в социалните мрежи се питат: "Какво става, ако се разболеят двамата родители в едно семейство с 3 малки деца и двамата се хоспитализират?" Въпроса зададе баща от Сливен. Същото питат и самотни майки. Сигнали за подобни казуси вече има подадени и до омбудсмана. Там е постъпила жалба на баща, разделен с майката, приета в лечебно заведение с потвърдена диагноза C-19. Родителят търси помощ от обществения защитник, защото не знае къде са децата му.

Създадоха детска книжка за коронавируса

По думите на социалния министър Деница Сачева МТСП обмисля процедура при такива случаи. Тя каза още, че са подготвени за подобен сценарий, но предполагат, че няма да има такива случаи. На първо място винаги ще бъдат търсени близки и роднини.

"Обмисляме различни сценарии. На първо място, разбира се, децата ще бъдат поверени на близки и роднини. Ако имаме най-тежката възможна хипотеза, вероятно ще потърсим механизъм със социалните услуги с центровете за настаняване от семеен тип", коментира на днешния брифинг в Министерския съвет Сачева.

Отпускат 375 лв. еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск (ВИДЕО)

Да, това е стандартната реакция на социалните служби при дете в риск. Голямата разлика в случая обаче е, че сме в условията на епидемия и такива деца с болен от коронавирус родител в болница или с двама родители в лечебно заведени, са хем контактни, хем остават сами. Против всички правила е те да бъдат освободени от карантина,

на каквато се подлагат всички подобни лица, според епидемиологичните мерки. В същото време, тези деца няма как да бъдат дадени на баба и дядо да се грижат за тях. Опасно е да не ги заразят, а те са сред най-уязвимите групи. Едновременно с това казусът се усложнява допълнително, ако детето не е болно, а е прекалено малко на години, за да бъде  оставено само вкъщи, камо ли да се грижи за себе си. Лесният изход в този случай би бил детето да се хоспитализира заедно с родителите си. Но ако не е заразено? Болницата не е детска градина. Още по-малко е безопасна среда за здрави деца.

Очакваме наистина обмислената и прагматична реакция на институциите.