/ iStock/Getty Images
От Здравното министерство обясниха какво е важно да знаят хората, които желаят да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19.

‼️ Първо, бустерна доза от нея може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина. А също и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца, посочват от МЗ.

Омикрон в България: Установиха нови 52 случая

В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че хората получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.

‼️ Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Кантарджиев: Тази седмица може да достигнем рекорди на дневна заболеваемост

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

‼️ Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Кунчев обяви нов срок за поставянето на бустерна доза (ВИДЕО)