Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите във връзка с решение на ръководството на министерството за намаляване на срока за поставяне на бустерни ваксини срещу COVID-19. 

Вече има нов срок за поставянето на бустерна доза след първа и втора игла от ваксина срещу COVID-19. Той ще бъде намален от 6 на 3 месеца, а причина за това е и новият щам - Омикрон.

„Изследванията показват, че интервалът на 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор, така че човекът направил бустерна доза, да получи максимална защита. При еднодозовата ваксина "Янсен" този период е от 2 месеца, защото такава е препоръката на експертите", каза Кунчев.

Хората ще могат да си слагат бустерна доза по новите срокове от утре.

"Имаме уверение от Информационно обслужване, че това ще може да стане от 31 декември. Мисля, че ще успеят. Това правило важи само за хора над 18 г., не включва децата. Никъде по света няма препоръка да се прави бустерна за деца", каза още Ангел Кунчев.

„Освен тази точка е разгледано и удължаването на срока, при възрастните хора над 65 г., да получат ваксина срещу грип, която да е безплатна в рамките и на месец януари. Ще правим ваксина срещу грип до пика на пандемията“, поясни още той.