На изявление пред медиите, след заседание на МС, Кирил Петков даде ясното за отпускането на допълнителни средства относно енергийната криза, също така за бизнеса и пенсионерите.

"Решихме да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната криза с допълнителни 860 млн. лв. Така ще помогнем на всички, които спешно се нуждаят от предотварятяване на шока на високите цени", каза премиерът Кирил Петков.

Петков: Първи приоритет ни е енергийната криза

"Вторият проблем е следващата COVID вълна, която идва с пълна сила и очакваме тя да бъде в България до 2-3 седмици и гласувахме. Затова трябва да увеличим ваксинацията максимално бързо особено за възрастното население на България. Искаме да насърчим хората, които са под най-голям риск", каза още Петков, като припомни, че пенсионерите, които се ваксинират, ще получат добавка от 75 лв.

Относно бизнеса той разясни, че: "ще финансираме със 120 млн. лв за продължаване на мярката 60 на 40, за да може да поддържаме нивата на заетост. Очакваме тези допълнителни 120 млн. лв. да подкрепят 80 000 работещи през следващите месеци".

"Другото нещо, което е много важно, е за самите пенсионери. За нивата на техните януарски пенсии мога да кажа, че ще вкараме допълнително 750 млн. лв. в тази мярка, където добавката за COVID от 60 лв. ще бъде изплатена, така че нивата на пенсиите да останат там, където са – да няма намаляване на пенсиите", допълни още той.

"В очакване сме на Омикрон. Длъжни сме да подготвим всички, за да минем през тази вълна. Във връзка с това бяха гласувани тези допълнителни средства. Обръщаме се към по-възрастното население, защото това са хората, които са най-уязвими, те имат и други придружаващи заболявания. Все още не е доказан новият вариант на вируса, но секвенирането на пробите се очаква в първите дни на 2022-а евентуално да се потвърди този вирус", каза здравният министър проф. Асена Сербезова. 

„Хората, които до 31.12. 2021-а, имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнително плащане с пенсиите си за февруари 2022-а. Еднократна добавка от 75 лв. ще получат и пенсионерите, които от 1 януари до 30 юни 2022-а завършат пълния ваксинационен курс или поставят бустерна доза ваксина“, това поясни Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.