Мистерии около смъртта на Ангел Христов от популярните братя Галеви. В събота вечерта излезе информация, че Христов е починал от инфаркт, като се предполага, че се е прибрал в България преди дни. Той е починал във вилата си в дупнишкото село Ресилово

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че ДНК тест е потвърдил самоличността на Христов. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински, допълни Демерджиев. Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната, съобщи вътрешният министър.

Кои са братя Галеви

Припомняме, че братя Галеви избягаха от страната през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Двамата с Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина, чиято давност изтича през 2024 годинa.

В неделя прокуратурата започна две разследвания във връзка със смъртта на Христов

Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото за днес опело е отложено.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

"Как и кога е влязъл в България близките му дават противоречиви сведения", заяви Демерджиев. 

Версиите как Христов е влязъл в България и откъде е пристигнал са най-различни. Едната е, че присъдата от 5 години, която получи за участие в организирана престъпна група и рекет, е с изтекла давност - минали са повече от 10 години и той не е имал законови проблеми да се прибере. Втората е, че влязъл с фалшив паспорт.

Междувременно кметицата на село Ресилово Мариана Доцина заяви, че никога до сега не е виждала никой от братя Галеви и е разбрала от медиите за смъртта на Христов.

За момента органите на МВР са поискали от нея единствено информация за местоположението на имота му.

Тя каза още, че не е издавала удостоверение за смърт на Ангел Христов.

Полагат се усилия да се установи дали на територията на България се намира и другият т. нар. брат Пламен Галев.