Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов. Това съобщиха за БТА от държавното обвинение.

Вчера стана ясно, че единият от братя Галеви е починал във вилата си в дупнишкото село Ресилово.

Почина единият от „братя Галеви“

Братя Галеви
БГНЕС

Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото за днес опело е отложено.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

Кои са братя Галеви (ВИДЕО)

Ресилово Галеви
БГНЕС

Междувременно със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев започват две проверки, свързани с Христов, съобщиха от МВР.

Първата проверка е за това как Христов е влязъл у нас, тъй като срещу него има вляза в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция.

Втората проверка е свързана с работата на полицията в Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.

Снощи стана ясно, че напусналият преди около 12 години страната Ангел Христов е бил в България. През 2012 той, заедно с Пламен Галев, бяха осъдени от върховния съд задочно, тъй като преди произнасянето на съда двамата бяха напуснали страната. Затова и бяха обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол. В публичната част от системата на Интерпол името на Христов все още фигурира. Там е записано, че мъжът е обявен за издирване заради участие в престъпна група и изнудване.

За Ангел Христов и Пламен Галев Окръжната прокуратура в Кюстендил издаде и Европейска заповед през май 2015 г. Двамата бяха обявени за международно издирване.

Версиите как Ангел Христов е влязъл в България и откъде е пристигнал са най-различни. Едната е, че присъдата от 5 години, която получи за участие в организирана престъпна група и рекет, е с изтекла давност - минали са повече от 10 години и той не е имал законови проблеми да се прибере. Втората е, че влязъл с фалшив паспорт, посочва БНР.

Ангел Христов и Пламен Галев са бивши барети. В самото Ресилово, където живее съпругата му Радмила, която има клуб по художествена гимнастика, до късно снощи не вярваха, че Христов се прибрал и че е починал от инфаркт, всички го помнят като много здрав физически.

Братя Галеви
БГНЕС

Димитър Абрашев/БТА, МВР, БНР