Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство, очакват политолозите. Не вярват обаче, че ще се тръгне директно към предсрочни избори.

В студиото на „Здравей, България” политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов очертаха възможните сценарии за политическото бъдеще на страната. Според тях, изборът на председател на НС ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет.

Междинни изборни резултати от ЦИК при обработени над 98% от протоколите

„Ще имаме голям драматизъм през следващите седмици и месеци. Българските избиратели поставиха много сложна задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в състояние да формират някакъв тип мнозинство. Това ще наблюдаваме през следващите седмици”, коментира Борис Попиванов.

„Ако управляващите бяха направили избори през есента, новите политически субекти нямаше да са така улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина”, коментира още Попиванов.

Каква е процедурата след изборите (ВИДЕО)

Според Стойчо Стойчев, единият вариант е експертно правителство без Борисов в него. Такова правителство трябва да е оглавено от консенсусна фигура.

„Ключът към такова управление е в ръцете на Нинова и нейните персонални стратегия за оцеляване на председателския пост”, коментира Стойчев. Според него, на тези избори се е видяло, че големият проблем на БСП не е Бойко Борисов и ГЕРБ, а президентът Румен Радев.

„Той ерозира електорално БСП, той я застрашава”, обясни Стойчев. И добави: „Ключът към следващото управление не е нито Слави Трифонов, нито ДПС, а е Корнелия Нинова. Тя се превърна в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на протеста ще формират правителство”, обясни политологът.

Как гласуваха българите в различните области у нас

Стойчев не смята, че ще има нови избори в рамките на следващата година. „Ако директно се тръгне към този вариант, това означава избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, защото активните хора не са в градовете, където живеят и гласуват.

Това означава силно изкривен резултат и никой няма да рискува това. Есента избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, създава рискът една партия да вземе всички ключови постове в държавата.

Разбор на вота: Коя партия какви избиратели привлече?

Големите партии няма да допуснат това. Ако ще има предсрочни избори, те ще са догодина. Това означава, че трябва да се стигне до някакво споразумение сега”, коментира Стойчев.
nova.bg