Община Етрополе обяви бедствено положение, а община Роман обяви частично бедствено положение в петък заради дъждовете, които доведоха до повишаването на нивото на река Малък Искър и тя преля на места, заля инфраструктура и наводни имоти. Дъждовете спряха, обстановката в Етрополе вече се успокоява.  Частичното бедствено положение в Роман се очаква да остане и в следващите дни, имотите вече се отводняват.
 
Публикувахте от Владимир Иванов в Петък, 29 юни 2018 г.

Тази сутрин заради обилните дъждове в района река Малък Искър в Роман преля през дигата и наводни повече от 80 имота. Кметът на общината Валери Ролански обяви частично бедствено положение в града и селата Средни рът, Караш и Хубавене, които също са засегнати от наводнението. Жители на Роман са евакуирани от наводнените квартали в града, за да се намали рискът за живота и здравето им, съобщиха от областната администрация.
 
Публикувахте от Владимир Иванов в Петък, 29 юни 2018 г.


Взети са мерки за осигуряване на безопасност на домовете на жители, евакуирани от засегнати от проливните дъждове имоти в Роман. Екипите на полицията са засилени, има изградени временни КПП-та, а служители дежурят, за да охраняват имуществото, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов провериха организацията, създадена от шефа на Областната дирекция на МВР във Враца старши комисар Янко Янколов.
 
Публикувахте от Мирослав Павлов в Петък, 29 юни 2018 г.

Заместник областният управител Мирослав Комитски и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", също са проверили на място по-рано състоянието на засегнатите райони и предприетите мерки за ликвидиране на последствията от бедствието. Повишените води на река Малък Искър са залели помпените станции на селата Караш и Хубавене, поради което в тях е спряно водоподаването. От общината са осигурили доставката на питейна вода на хората с водоноски.
 
Публикувахте от Владимир Иванов в Петък, 29 юни 2018 г.

Главен комисар Николай Николов е оценил като навременни и адекватни взетите от общинския кризисен щаб мерки. Вътрешният министър и главният секретар на МВР тази вечер направиха обход в Роман заедно с кмета на града и директора на районната дирекция на пожарната за преглед на актуалната обстановка. Към момента служителите на пожарната са ангажирани с отводняване на имотите. След приключване на дейностите ще започне оглед на щетите.
 
Публикувахте от Дарина Василева в Петък, 29 юни 2018 г.

Бедственото положение остава в сила и в следващите дни, стана ясно по-рано. Продължава денонощното наблюдение на река Малък Искър. Няма данни засега за пряка заплаха за здравето и живота на населението.

Роман
Областна администрация - Враца


Бедствено положение е обявено и в община Етрополе. Река Малък Искър повиши нивото си и преля и наводни десетки къщи, дворове, нанесе поражения на инфраструктурата. Най-засегнати са селата Лъга и Рибарица. Евакуирани са били двама души - възрастни хора от село Малък Искър и Лопян, разказа зам.-кметът на община Етрополе Росица Христова. „Синхронизираме действията с местната власт и оказваме помощта, която е необходима“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР. Заедно с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, областния управител на София-област Илиян Тодоров и кметовете на Етрополе и село Лъга той направи в късния следобед обход на най-засегнатите от проливните дъждове места и се запозна с актуалната обстановка. „Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са оказали помощ. Седем екипа са работили на терен в общината, всички къщи са обходени. За щастие, няма пострадали. На място остават екипи в готовност“, допълни министър Радев.

Валентин Радев
МВР, пресцентър

Той уточни, че е на място и в качеството си и на председател на  Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет с оглед оптималното разпределяне на сили и средства. По-рано през деня обход в засегнатия от обилни валежи регион направи и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Обстановката в региона вече е спокойна, реката се успокоява, спада и нивото на водата в язовира. Пътищата навсякъде са проходими, колегите остават да работят до нормализиране на обстановката, информира комисар Георги Иванов, директор на Дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението за София област.

Етрополе
МВР, пресцентър

Частично бедствено положение обяви община Асеновград заради активирало се ново свлачище непосредствено под историческия паметник Асенова крепост. Земната маса се е свлякла вследствие на обилните валежи, които не спират вече четвърти ден. Дължината на пропадналия участък е около 20 метра, а свлачището е погълнало почти половината от пътното платно. Формирало се е своеобразно дере, което е поело огромното количество дъждовна вода. Тя е подкопала под асфалта и е предизвикала свличането, обясни зам.-кметът по строителството в общината. Метални пана и предупредителна лента сигнализират за опасната част на пътя. Мястото е критично, тъй като се намира непосредствено след остър завой преди паметника, затова там дежури полицейска охрана. Движението на автомобили се извършва само в една лента, като се спазва пропускателен режим в двете посоки на преминаване. Забранено е преминаването на камиони през участъка. Остава ограничението за коли над 12 тона, тъй като има опасност пътят да се свлече още и изцяло да затвори подхода за крепостта, както и към села в района.
 
Постепенно се нормализира обстановката в община Садово, коментира за Дарик кметът Димитър Здравков. В четвъртък река Чая скъса дига край садовското село Катуница и заля земеделски площи, което доведе до обявяване на частично бедствено положение. В петък следобед започна възстановяването на скъсаната дига. Общо взето положението се нормализира, а след като завърши работата по дигите се очаква бедственото положение да бъде отменено, стана ясно от кмета на Садово.  
 
Общините Смолян и Чепеларе отмениха бедственото положение, което бе обявено вчера. В четвъртък заради падналите големи количества дъжд реките Черна и Чая излязоха от коритата си и заляха домове и инфраструктура. Това наложи обявяване на бедствено положение. Още вчера обстановката започна да се нормализира, а днес бедственото положение бе отменено.