/ БГНЕС
Училището в село Сотиря се готви за новата учебна година
102223
Училището в село Сотиря се готви за новата учебна година
  • Училището в село Сотиря се готви за новата учебна година
Първи учебен ден в сливенското село Сотиря ще има, въпреки заканата на родителите, че няма да пуснат децата си на училище. Страховете им бяха предизвикани от изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин, а дни по-късно беше блудствано и с 8-годишно момиче от селото. Междувременно продължава подписката на жителите на Сотиря, които настояват за забрана на съкратеното производство и намаляването на присъдите, когато става дума за тежки престъпления.

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления

Около 60 са първокласниците тази година в ОУ "Паисий Хилендарски" в Сотиря, а общият брой на учениците е 420. Учебният процес ще започне нормално там, увери директорът на училището Жени Георгиева.
 
"Ще има първи учебен ден - родителите са абсолютно спокойни, защото знаят, че при нас е най-сигурното място в цялото село. Изградили сме такива близки връзки със семействата, които ни вярват, така че ние сме сигурни, че няма да се стигни до никакви проваляния на първия учебен ден, както и протести."

Карлос Контрера иска незабавно регистър на сексуалните престъпници
 
По нейните думи вече е осигурено засилено полицейско присъствие, каквото беше искането и на протестиращите родители, които заплашиха, че ако не се увеличи нивото на сигурност, те няма да пуснат децата си на училище. Общината работи и по инсталирането на видеонаблюдение, увери Георгиева.
 
Междувременно продължава подписката на жителите на село Сотиря, които настояват за премахване на съкратеното съдебно производство, чрез което се намаляват присъдите за тежки престъпления. По думите на кмета Димчо Георгиев, общият брой на подписалите я е над 10 хил. души, а на 18 септември предстои петицията да бъде внесена и в Народното събрание.