Мартин Трифонов
Мартин Трифонов
Обвиненият за жестокото изнасилване и убийство на 7-годишната Кристин от село Сотиря е преместен за лечение в София. 21-годишният Мартин Трифонов бе задържан на 16 август след преследване с полицията и бе прострелян в краката. След първоначално лечение в Сливен, днес той е преместен в затворническата болница в София.

Трифонов направи пълни самопризнания, което означава, че наложената му присъда може да е максимум 30 години лишаване от свобода. Междувременно продължава подписката на жителите на село Сотиря, които искат от парламента законови промени, които да отменят съкратеното съдебно следствие при убийства и други тежки умишлени престъпления.

Преди дни в селото бяха задържани и други двама мъже, които блудствали с 8-годишно момиче.  

Преместиха Мартин Трифонов от сливенската болница в Софийския затвор

Мартин Трифонов бе задържан в средата на август заради смъртта на 7-годишната Кристин. Ден по-рано детето бе открито в близост до дома си изнасилено и пребито, а по-късно почина в болницата. При задържането си Трифонов бе прострелян от полицията в краката и впоследствие настанен в болнциата в Сливен, а вече е откаран за лечение в София.

Внесоха поправки срещу съкратеното производство при тежки престъпления

В края на август други двама мъже – на 15 и 68 години – също бяха задържани в селото заради блудство с 8-годишно момиче. Двата случая накараха жителите на селото да започнат подписка с искане от парламента да забрани съкратеното съдебно следствие при убийство и други тежки умишлени престъпления. В момента, ако обвиняемият признае вината си и се съгласи с фактите от обвинителния акт, присъдата му се намалява с 1/3-а. По този начин дори при доказани умишлени убийства, присъдата може да бъде максимум 30 години лишаване от свобода.

Жителите на селото заплашват и с протест пред парламента, както и че няма да пуснат децата си на училище от 15 септември. Кметът на селото Димчо Георгиев заяви, че полицейското присъствие в селото е засилено, но дали ще има първи учебен ден зависи от родителите.
 
В понеделник стана ясно, че двамата задържани за блудство с 8-годишно момиче от селото остават за постоянно в ареста. Прокуратурата обяви, че ще иска максималното наказание за тях, което в случая е 8 години лишаване от свобода.