/ Георги Димитров
"Увеличихме неустойката за фирмите, които не доставяха на време тестовете за учениците, на 5%. Прогнозната цена на тестовете намалихме 3 пъти. Ние закупихме много повече от предвидените". Това заяви в парламента здравният министър Стойчо Кацаров, в отговор на въпрос на бившия директор на „Пирогов“ Асен Балтов. Кацаров разясни защо е променена неустойката от 0,5% на ден за забавяне на тестовете за COVID-19 за учениците.

Припомняме, че ден по-рано от Антикорупционната комисия заявиха, че започват проверка за процедурата по доставките на щадящите тестове за коронавирус. Отстраненият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров сигнализира за нарушения в процедурата, а от Министерството на здравеопазването отговориха, че процедурата по доставката е "безупречна". 

В парламента Кацаров потвтърди позицията, като уточни, че процедурата по отварянето на офертата е преминала при пълна прозрачност и постигнатите цени са три пъти по-ниски.

"Благодарение на това учениците успяха да се върнат в клас. Служителите в Министерството на здравеопазването, които вие упреквате, работиха от сутрин до вечер, за да могат учениците да се върнат в клас, без това да е наше задължение", заяви Кацаров.

На въпрос за срока на годност на тестовете, здравният министър заяви: "Изискването за 75% срок на годност на тестовете е стандартна процедура за такива тестове на деца".

Относно загубата на държавата от сключените договори, Кацаров посочи, че министерството е успяло с предвидените пари за 1,5 млн. теста да закупи 4,5 млн. теста и по този начин държавата е спечелила по начина, по който са проведени поръчките. 

Днес се провежда първият за 47-ото Народно събрание редовен парламентарен контрол.

На въпроси и питания на депутати отговарят министрите Георги Панайотов, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Даниела Везиева и Андрей Живков.