/ БТА
По думите му е имало 4 проблема с обществените поръчки за COVID тестове за ученици
Предполагам, че КПКОНПИ са се самосезирали по публикациите по темата с тестовете за ученици. Това заяви бившият заместник-здравният министър Димитър Петров, който отива на разпит в Антикорупционната комисия във връзка с това, че той и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка за бързи тестове за учениците, но са били отстранени от процедурата.

Проверяват доставката на детските тестове, МЗ: Безупречна е

Според него има няколко проблема: Защо тази процедура е разделена на 4. 4 процедури се обявяват за едно и също, като логиката е да се направи една и се направят седмични графици - колко тестове да се доставят първата, втората седмица и т.н., коментира той.

Вторият момент е защо това се ръководи от лице, което не е компетентно - началникът на кабинета на здравния министър Лидия Чорбанова, попита той. Защо тя постоянно вика комисията, казва им какво да пишат, тази процедура трябва да се прави от "Обществени поръчки и здравен контрол", който се ръководи от заместник-министъра д-р Александър Златанов, той е встрани и го няма никакъв в тази процедура.

По думите му третият проблем е защо първият път са били поставени условията, че втората фирма, която се яви, да се позволи няколко дни да не подписва договор, след това да се забави още дни и да се провали доставката и половината ученици от първи до четвърти клас да не могат да тръгнат на училища. Аз още тогава призовах да се прекрати договорът и да се мине към следващата класирана фирма.

"Не е толкова проблемът в цените. Днес ми направи впечатление, г-н министърът твърди, че били ниско, защото били заложили 12 млн. за милион и половина тестове, пък били купили четири и половина. Като видях тази сума аз малко се озадачих и ги питах откъде са измислили тази цена от 8 лева, като от аптеките същите тестове са 6-7 лева се купуват на дребно. Те паднаха на по 2,50 - 3,50 лева", заяви освободеният преди време заместник-здравен министър.

При втората процедура са променени условията за неустойки. Същественото е, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище.
Цената на тези тестове е по-висока от всичко останало, каза още Петров.

"Няколко пъти направих остри забележки по тези въпроси и между първата и втората процедура за доставка на тестовете бях отстранен", коментира Петров темата за отстраняването му от поста заместник-министър. Има странно съвпадение във времето, добави той.

Петров посочи, че е имало още един опит да бъде отстранен - около 8 октомври, когато е отказал да подпише докладната записка за сливането на трите дружества - болница "Лозенец", съществуващата детска болница и "Здравна инвестиционна компания за детска болница", в която има 80 млн.лв. Сливането става лесно, но ако следващият министър иска да раздели дружествата, процедурата ще отнеме шест месеца и най-вероятно кредиторите на болниците ще искат първо да им се покрият дълговете, а след това да се разделят. С това се залага бомба на следващия министър, най-малкото това не е етично, каза още Петров.

По-рано от Антикорупционната комисия съобщиха, че е започнала проверка за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици. От Министерството на здравеопазването излязоха малко по-късно с позиция, че процедурата е била безупречна.

"Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“, информираха по-рано от КПКОНПИ.