/ iStock/Getty Images
Министерският съвет предлага на президента да назначи Павлин Райков Тодоров за извънреден и пълномощен посланик на България в Социалистическа република Виетнам със седалище в гр. Ханой. Това става известно от правителствено решение, публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет. 

Решението е взето на 3 април т.г. и е подписано от премиера Гълъб Донев и от главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов.

В предложението на кабинета е посочено, че предлага на президента на основание чл. 98, т. 6 от Конституцията на България да издаде указ за освобождаване на Маринела Милчева Петкова от длъжността извънреден и пълномощен посланик на  България във Виетнам със седалище в гр. Ханой, както и да издаде указ за назначаването на Павлин Райков Тодоров за посланик във Виетнам.

В решението на кабинета се отбелязва, че Виетнам е традиционен и важен партньор на България в Югоизточна Азия. Между двете страни не съществуват спорни и нерешени политически въпроси.

Основен приоритет е оползотворяването на пълния потенциал на двустранното сътрудничество в духа на подписаната през октомври 2013 г. Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която съдържа и т.нар. „Нов модел на икономическо партньорство“. Важен инструмент в това отношения са изградените добри контакти между хората, като се има предвид оказаната през годините от България помощ за образованието и подготовката на хиляди виетнамски граждани. Около 30 хил. виетнамски граждани получават образование в български висши училища, специализират или работят у нас до 1989 г. Много от тях са заемали ръководни длъжности във Виетнам.

През последните години, паралелно с развитието на политическите отношения, има взаимна воля за активизиране на икономическите връзки. Двете страни отчитат необходимостта от създаване на благоприятни условия за оползотворяване на съществуващия добър потенциал в областта на търговията, строителството и строителните технологии, енергетиката, леката, хранителната и текстилната промишленост, фармацията, телекомуникациите, инвестиционните проекти и туризма. Наблюдава се положителна тенденция на разширяване на двустранната търговия със стоки с по-висока добавена стойност, включително информационни машини, медицински инструменти и апарати, печатарски машини и др. През април 2023 г. в София предстои провеждането на 24-ата сесия на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

България отпуска официална помощ за развитие на Виетнам в следните области: подобряване на достъпа до качествено образование, овластяване на жените и насърчаване на културното многообразие, включително за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19, и по линия на Инициативата на Екип Европа за подпомагане на зеления преход в Югоизточна Азия/АСЕАН.

Павлин Тодоров е роден на 5 април 1960 г. в София. Завършва специалност „Политическа икономия“ в Университета за национално и световно стопанство (ВИИ „Карл Маркс”), ОКС „Магистър“. Той има дълъг професионален опит в Министерството на външните работи, като от 2003 г. заема различни позиции във ведомството. От август 2018 г. досега Тодоров е старши дипломатически служител 
ІІ ст. в отдел „МСР“ в дирекция „ООН и СзР“.

Работил е и като координатор на проект „Програма за заетост в районите с минна и стоманодобивна промишленост” в Министерството на труда и социалната политика (2001-2002 г.); като координатор на проекти във Фондация за развитие на гражданското общество (2000 г.); като директор по развитието в Българското дружество за защита на птиците (1995-2000 г.); като научен сътрудник II ст. в Научно-изследователския институт по труда/Института по икономика и управление към Комитета по труда и социалните грижи/Министерството на икономиката и планирането/Министерството на труда и социалните грижи (1985-1991 г.).

Притежава допълнителна квалификация от участие в курсове и програми на Wageningen University (Нидерландия, март-април 1992 г.) и МТСП/Британски съвет (юни 2002 г.). Владее английски, словашки, руски и френски език. Притежава допълнителна квалификация от участие в курсове и програми на Wageningen University (Нидерландия, март-април 1992 г.) и МТСП/Британски съвет (юни 2002 г.). Владее английски, словашки, руски и френски език.
София Господинова/БТА