Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари надуло сметките на 70 000 абонати
Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари надуло сметките на 70 000 абонати / снимка: БГНЕС
Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари надуло сметките на 70 000 абонати
77600
Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари надуло сметките на 70 000 абонати
  • Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари надуло сметките на 70 000 абонати

Извънредно отчитане на потреблението на ток през януари е довело да драстично високи сметки, получени от близо 70 000 абонати на Енерго про. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че ще проверят измервателните уреди трите електроснабдителни дружества, но предупреди, че правителството няма да допусне повторение на „сценария” отпреди две години. Припомням, че предишното правителство на ГЕРБ подаде оставка заради протести, провокирани от високите сметки за ток.

Вчера на получените високи сметки за ток първо реагираха във Варна. Така става ясно, че около 70 000 абонати на Енерго-Про в цялата страна са получили втора фактура за януари. Причината била в изпълнение на изискването да не се допуска отчетен период, по-дълъг от 31 дни, каквото е нормативното правило.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че е поискала от дружеството обяснение за ситуацията. „Около 67 000 абонати на Енерго-Про са получили фактури за следния период: една фактура за периода от 23 ноември 2014 г. до 21 декември 2014. и следваща фактура за периода от 22 декември 2014 г. до 12 януари 2015 г. Пояснено беше, че е извършено извънредно отчитане, което се е провело на 11 януари и в резултат тези абонати са получили две фактури в рамките на един и същи месец”, разясни министърът.

Петкова предупреди, че правителството внимателно ще следи случващото се и няма да допусне повторение на ситуацията от преди две години.

„Държавата ще впрегне всички свои усилия и механизми, за да провери и защити интересите на българските потребители”, посочи Петкова.

Министърът допълни, че от Енерго-Про са обещали да разсрочат плащането на втората фактура. „Срокът е удължен с 15 дни, по информация на Енерго-Про, т.е. до 25 февруари”, заяви тя.

Петкова допълни, че ще проверят измервателните уреди в трите електроснабдителни дружества като ще започнат първо с Енерго-Про.