Източиха 20 тона бензин от коритото на река Чакърлийска
Източиха 20 тона бензин от коритото на река Чакърлийска / снимка: БГНЕС

Близо 20 тона бензин са източени до момента от коритото на река Чакърлийска след инцидента от сряда, при който гориво изтече от продуктопровод на "Лукойл-Нефтохим" в участъка "Долно Езерово" - Братово. На мястото на инцидента работи кризисен щаб от представители на различни институции.

Специализирана техника изпомпва разлетия бензин от повърхността на реката. На две места по протежението на Чакърлийска са поставени бонови заграждения, за да се ограничи разливът на гориво. Изградена е защитна дига, която да спре преливането на замърсената вода от река Чакърлийска в езерото Вая.

Специализираните екипи са поставили и абсорбиращи смеси, които да неутрализират разлетия във водата бензин.

Десетки хиляди лева глоба за „Лукойл" заради разлива на бензин в Бургас

Десетки хиляди лева глоба ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим" заради сериозния разлив на бензин в тръстиките край бургаския квартал „Долно Езерово". Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на „Здравей, България" по Нова телевизия. Тя допълни, че размерът на санкцията ще бъде окончателно уточнен в четвъртък, след като се измери площта, засегната от разлива на изтеклите между 10 и 30 тона гориво.

"Пътят "Долно Езерово" - Братово ще остане затворен до момента, когато бъдат отстранени пораженията по околната среда и имаме пълна гаранция, че не е застрашено здравето на хората. Аварийните екипи ще работят на денонощен режим", каза кметът Димитър Николов.

Десетки тонове бензин се изляха край Бургас

Показателите за замърсяване на въздуха са в допустимите норми, сочат резултатите от направените замервания. Взети са проби за анализ и от река Чакърлийска.

Подаването на гориво по продуктопровода е било спряно около 17.00 часа на 17 юни.

Разливът е причинен от криминален пробив на продуктопровода, твърдят от пресслужбата на "Лукойл Нефтохим". От компанията се позоват на първоначалния анализ на обстановката.