Експерт по киберсигурност препоръчва двуфакторно удостоверяване, което малко банки предлагат
Измамници се опитват да стигнат до паролите ни за електронно банкиране и да източат банковите ни сметки. Мошениците се възползват от притесненията на хората около хакването на личните им данни в Националната агенция по приходите (НАП). Експертът по киберсигурност Спас Иванов обясни пред NOVA как действа схемата и даде препоръки как могат гражданите да се защитят.

Измамниците използват фалшиви имейли, в които се свързват с хората, че заради изтичането на данни от Приходната агенция е необходимо отново да въведат паролите си за електронно банкиране, за да може сигурността им да бъде обезпечена.

Приложение на НАП следи за злоупотреба с данните ни (ВИДЕО)

 „Винаги се използва значимо събитие, новина за хакната банка, голяма компания, в случая НАП, за да може да се предизвика изкуствено доверие към имейлите, които получават потребителите. В случай, че въведете паролата си във формата, която са ви предоставили, по всяка вероятност ще получат достъп до електронното ви банкиране”, обясни Спас Иванов, експерт по киберсигурност.  

онлайн банка плащане
/ iStock/Getty Images

Той съветва вложителите, които имат електронно банкиране да ползват двуфакторна нотификация – всеки път, когато превеждаме пари, да получаваме потвърдителен есемес, който да изисква от нас да въведем обратно код за сигурност.

НАП със съвети към хората с изтекли лични данни


 „Банката ви праща съобщение, което ви казва: „За да потвърдите този превод, моля въведете този код обратно в банкирането”. Това се изпраща само до един телефон”, обясни Спас Иванов. По думите му изключително малко банки не го предоставят това като услуга.

Иванов обясни още, че банките изпращат имейли само с информативен характер и не призовават за действие.
NOVA