/ пресцентър, Министерски съвет
Издават окончателна заповед за спиране на „Златен век” на инвеститора
101250
Издават окончателна заповед за спиране на „Златен век” на инвеститора
  • Издават окончателна заповед за спиране на „Златен век” на инвеститора
Строителството на небостъргача Златен век в столичния квартал Лозенец ще бъде официално спряно другия понеделник, когато регионалната дирекция по строителен контрол ще връчи заповедта на инвеститора „Артекс“. Това съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова след извънредна среща на премиера Бойко Борисов с граждани от инициативния комитет "Лозенец".

пресцентър, Министерски съвет

 
Представителите на комитета благодариха на министър-председателя, че ги е събрал на една маса, и споделиха, че са съгласни с твърдението на управляващите, че законодателна поправка „Артекс“ не съществува. Самите те отложиха протестите си срещу сградата с няколко дни, докато се убедят, че спирането е факт.
 
Официалното спиране на строителството на небостъргача Златен век може да стане най-рано след седмица, тъй като в момента тече срокът за обжалване на връчения в петък констативен акт на фирмата-възложител.

По разпореждане на Борисов: Спира строежът на „Златен век“
 
До това връчване се стигна, след като в средата на миналата седмица премиерът Борисов разпореди строежът да не продължава. Днес ресорният министър Петя Аврамова обясни, че строителният контрол не работи под обществен натиск, а спазва закона, и посочи мотивите, които ще бъдат разписани в заповедта за спиране на строителството: „Първо - нарушения по време на строителството и второ - липса на презаверено разрешение за строеж“.

Сградата „Златен век“ в Лозенец няма валидно разрешително за строеж
 
Аврамова припомни, че след връчване на заповедта, от „Артекс“ могат да я обжалват в съда.
 
„Всички ние смятаме, че сме прави и смятаме, че законът няма ретроактивно действие, така че, според нас, тази заповед ще бъде стабилна във времето. А относно построеното до момента - дали е законно - има законно влезли в сила строителни книжа, има законно издадено разрешение за строеж, което не е атакувано и, което е влязло в законова сила, така че построеното до момента е построено в законния срок“.

пресцентър, Министерски съвет

 
И днес не стана ясно какво ще се случи с частите от сградата, които са построени след ноември 2018-та година - периодът, в който „Артекс“ вече няма разрешение да продължи строителството на Златен век.