Местни се оплакаха от напрежение в Рилци, но ОИК нарекоха това фалшива новина
Местни се оплакаха от напрежение в Рилци, но ОИК нарекоха това фалшива новина / БГНЕС
214 жалби и сигнали са постъпили в Централна избирателна комисия днес.

Мними служители на НСО заплашвали жители на ловешки села

Като цяло местните избори в цялата страна да протичат нормално, без сътресения, коментира говорителят на избирателната комисия Александър Андреев. По думите му днес са постъпили още четири искания от страна на главния прокурор за снемане на имунитета на кандидати в местния вот. Всички те са приети от ЦИК и тя се е произнесла с решения, с които е снет имунитета на тези кандидати. „В единия от случаите става дума за предлагане на имотна облага на избиратели и нарушаване на избирателните права. В друг случай става дума за друго престъпление, което няма общо с изборния процес. Това обаче по никакъв начин не засяга правата им като кандидати, те могат да участват в изборите и за тях избирателите могат да гласуват", подчерта Андреев.
 
В някои избирателни секции гласоподаватели сигнализират, че ги питат коя от бюлетините искат - за избор на кмет на община, общински съветници, районен кмет или кмет на кметство. От ЦИК посочиха, че са взети мерки срещу това и подчертаха, че трябва да се дават всички видове бюлетини на избирателите.
 
Напрежение край Благоевград, местните на нож срещу „изборните туристи” (СНИМКИ)

Полицейски служители са извършили проверка на самоличност на мъж, който е правил снимки с фотоапарат в избирателна секция в училище в ж.к. "Люлин" в София, съобщиха от МВР. Преди обяд мъжът е влязъл в помещението и започнал да прави снимки. Впоследствие възникнал спор между него и председателя на избирателната комисия, за което той е бил помолен да напусне. По данни на полицията председателят на комисията е взела отношение за констатираните факти, че мъжът снимал без необходимото позволение в секцията. Намиращите се на място полицейски служители са проверили извън секцията документите му за самоличност, след поискано от СИК съдействие. Други полицейски правомощия спрямо мъжа не са прилагани, уточняват от МВР.

Общинската избирателна комисия в Айтос съобщи, че е отстранила член на секционна избирателна комисия заради несъвместимост на заеманата длъжност, според Изборния кодекс. Решението е последвало след проверка на сигнал, подаден от една от политическите сили. В сигнала е съобщено, че член на секционна избирателна комисия е съпруга на кандидат за общински съветник. Справка от служба ГРАО е доказала тази връзка. На мястото на отстранената съпруга е назначен друг представител от квотата на същата политическа сила, от която е била освободената.

Прокуратурата разследва общо 65 случая на изборни нарушения
 
Прокуратурата в Царево ще проверява сигнал за контролиран вот. Тя ще бъде уведомена за случая от Общинската избирателна комисия (ОИК). Това е решението на комисията от днес, публикувано на официалната й интернет страница. Сигналът за контролиран вот е подаден до ОИК-Царево от една политическа сила, която участва в изборите днес със свои кандидати. Оплакванията на партията са били описани в четири точки. По две от тях нарушения не са открити. Сигналът е съдържал и случай на "заснет вот" в една от секционните избирателни комисии. Председателят й обаче своевременно е уведомил ОИК-Царево и бюлетината е обявена за недействителна.

Секционните избирателните комисии на две от селата в Благоевград са сигнализирали Общинската избирателна комисия, че нямат достатъчен брой бюлетини. Това каза на пресконференция зам. председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. Това са селата Дъбрава и Логодаж. В момента създалата се ситуация се проверява място от председателя на ОИК. Твърде много са причините, тепърва ги анализираме, коментира Симонски. В Дъбрава при 137 гласоподаватели по избирателен списък са осигурени по 100 бюлетини съответно за избор на кмет на кметство, общински кмет и общински съветници. В момента се пренасочват бюлетини за избор на кмет на община и общински съветници от секционни комисии, в които има излишък към тези населени места, допълни зам. председателят на ОИК. Проблемът е в осигуряването на бюлетини за избор на кмет на кметство. В Логодаж кандидатът за кмет на кметство е само един, но в Дъбрава са четирима, допълни Симонски. За случая е уведомена и Централната избирателна комисия.

В изборния ден в Общинската избирателна комисия в Добрич са постъпили 12 сигнала от партии и коалиции с твърдения за изборни нарушения, съобщи на БТА председателят на комисията Цонка Велкова. По думите й последният подаден сигнал е за купуване на гласове на избиратели в жилищен комплекс "Иглика", където представители на ОИК и полицията правят проверка. Подавани са сигнали и за поставяне на агитационни материали на нерегламентирани места, както и за присъствието на повече от един представител на дадена партия в секционни избирателни комисии. Председателят на СИК, за която е установено, че сигналът е бил основателен, е предприел действия по отстраняването на втория записан представител на партия, поясни Цонка Велкова.

Как се купуват и продават гласове в Горна Оряховица? (ВИДЕО)

Жалба за купуване на гласове е постъпила в Общинската избирателна комисия в град Ветово, съобщиха от ОИК. В сигнала се посочва, че в магазин в село Смирненски се купуват гласове. От ОИК са подали жалбата към Районното полицейско управление във Ветово. По случая се извършва проверка. Общо шест жалби са постъпили до късния следобед в ОИК-Ветово, съобщиха от там. По друг сигнал мъж превозвал с автомобила си системно граждани да гласуват, което предполагало и заплащане на вота. По случая била извършена проверка от представител на ОИК. Той предупредил шофьора да не извършва предизборна агитация пред секцията. Друга жалба е свързана с незаконна агитация в двора на училище в град Глоджево, в което има избирателни секции. При проверката представител на ОИК не установил това. Уведомени били органите на МВР да осигурят засилено полицейско присъствие в района на училището.

Изборният ден в Галиче започна с напрежение, съобщи NOVA. Носят се слухове, че в селото са дошли да гласуват хора, които не са местни, а са от Стара Загора. Официално обаче няма постъпили сигнали. Право на глас имат 1441 души, а кандидатите за кметове са четирима. В събота в прокуратурата в Община Бяла Слатина е постъпил сигнал, че хората, които искат да гласуват в подвижни секции, са се увеличили. Те са се сдобили с документ, който гласи, че имат гръбначно възпаление. Хората са разпитани. Част от тях заявили, че подписите не са техни и не са попълвали подобни заявления.

Привлякоха като обвиняем кандидата за кмет на Стара Загора Янко Янков

"Три жалби за нарушения са постъпили до момента в ОИК-Каварна", съобщи председателят на комисията Даниела Николова. "Едната жалба е за евентуално купуване на гласове, тя е препратена към Районното управление на полицията", поясни Даниела Николова. Във втория сигнал се съобщава за водене на агитация в района на СИК от представител на определена политическа сила, третата жалба е свързана с това, че член на СИК не е поставил втори печат върху бюлетината. По двете жалби са изпратени екипи от ОИК, които извършват проверка на място.

Сутринта в ОИК Благоевград е подаден сигнал срещу председателя на комисията, в който е посочено, че при разговор с председателя на една от секционните комисия той е дал неправомерно указание за сканиране на беловата на непопълнен протокол. В ОИК - Благоевград е постъпило обяснение от страна на председателя на секционната комисия, цитиран в жалбата. В обяснението се посочва, че не са получавани подобни указания. Жалбата, както и обясненията по нея са пратени и до Централната избирателна комисия.

България гласува (ГАЛЕРИЯ)

За напрежение пред секцията в село Рилци, община Благоевград заговориха местни. Те се оплакаха, че хора, които никога не са били жители на селото, гласуват при това със съдействието на полицията. След направена проверка от ОИК отрекоха информацията за напрежение и я определиха като фалшива новина.

Две политически сили са подали жалби в Бургас за сходни нарушения в секциите. Става въпрос за оплаквания за даване на бюлетини само за единия от изборите, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Бургас. Решенията и по двете жалби са взети след проверка и са оставени без уважение. В единия случай е констатирано, че при явяване на избирател пред членовете на секционната комисия същият е запитван за кой от изборите желае да гласува. Това се прави, за да бъде изпълнено разпореждането на ЦИК, дадено в Методическите указания в точка 9.1 свързано с изискването да не бъдат откъсвани предварително бюлетините от кочана, поясниха от ОИК.

ОИК - Бяла Слатина се самосезирала заради клип

В случай, че не бъде попитан избирателят, няма как да се установи какви бюлетини да му бъдат подадени, ако му бъдат откъснати и подадени бюлетини и за двата вида избор, а той откаже и вземе само за единия, то другата бюлетина няма да бъде възможно да бъде дадена на следващият избирател, сочи в мотивите си ОИК Бургас. В този случай вторият избирател би възразил, че са му откъснали бюлетината предварително и не знае какво са вършили с нея преди той да пристъпи към гласуване. По другия сигнал е установено същото - на избирателите се задава въпрос за кой вид избор желаят да упражнят вота. Съответно и становището на ОИК е същото. Във втория сигнал обаче има посочени и други оплаквания. Сред тях е използването на две кутии (урни). Това обстоятелство също по никакъв начин не съставлява нарушение на изборното законодателство, смятат от ОИК.

Всичко за изборния ден в София и цялата страна може да следите ТУК