Избори на 5 октомври, президентът разпуска парламента на 6 август
Избори на 5 октомври, президентът разпуска парламента на 6 август / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Избори на 5 октомври, президентът разпуска парламента на 6 август
73487
Избори на 5 октомври, президентът разпуска парламента на 6 август
  • Избори на 5 октомври, президентът разпуска парламента на 6 август

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев след консултациите с лидерите на парламентарно представените политически сили и на партиите, които имат представители в Европейския парламент.

„Оставката на правителството „Орешарски” ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебен кабинет. С указ на президента, считано от 6 август 2014 г., 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство, каза Плевнелиев.

Парламентарното представените сили, които се включиха в разговорите, са декларирали, че в рамките на този парламент е невъзможно съставянето на ново правителство.

Плевнелиев припомни, че съгласно българската Конституция, отговорността за формирането на служебно правителство е на президента. Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и в Европейския парламент.

В края на обръщението си Росен Плевнелиев благодари за „конструктивния подход, с диалога, с решителността и с отговорността, с която днес лидерите на парламентарно представени политически сили в българския и в Европейския парламент се отнесоха към своята мисия”. „Те са различни, имат различни каузи - някои са леви, някои са десни, но това, което днес направиха, бе важно за България. Аз им благодаря и им пожелавам успех”, заяви държавният глава.

Избори на 5 октомври президентът разпуска парламента на 6 август
netinfo

Избори на 5 октомври президентът разпуска парламента на 6 август
netinfo

Датата 5 октомври беше избрана след провелите се политически консултации на 27 юни. Разговорите, в който участваха лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС - Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан, бяха по инициатива на социалистите. „Атака” не участва в срещата. В залата, където се провеждаше срещата, беше допуснат лидерът на „България без цензура” Николай Бареков.