Искат оставката на шефа на Дирекцията по вероизповеданията
Искат оставката на шефа на Дирекцията по вероизповеданията / снимка: Sofia Photo Agency

Директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Иван Желев да освободи заемания от него пост, настояват от Движение "Гергьовден".

Скандалът с архонтството на Слави Бинев е напълно измислен и провокиран от Иван Желев, който освен това е архонт на Гръцката православна църква, заяви лидерът на Движението Любен Дилов-син пред журналисти в парламента.

Дилов допълни, че след връчването на титлата архонт на Слави Бинев в Рим Желев е направил изявление, че архонтската титла се дава срещу пари, с което е обидил Българската православна църква и кардинала на САЩ във Ватикана.

Любен Дилов-син посочи, че архонт не е титла, а форма на послушание на светско лице, което служи на определена епархия, на определен владика. По думите му титла архонт в Българската православна църква няма.

От "Гергьовден" ще инициират срещи с основните политически сили във връзка с искането си директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Иван Желев да освободи заемания от него пост. Първите срещи ще бъдат с ВМРО и "Атака", каза Дилов.