Деветгодишно момиче трябва да изплаща заем, наследен от починалата й майка, съобщи NOVA. При инцидент от миналото лято, млада жена от София беше пометена от кола на пътя край Созопол.

Въпреки изяснените обстоятелства около трагедията, на този етап застрахователят не покрива дълга й, въпреки сключената полица. Така детето дължи 30 хиляди лева.

Съд нареди на застраховател да покрие загубите от Covid-19 на ресторант

В нощта на 26-ти юли кола помита 34-годишната Юлия Ангелова. Шофьорът бяга, без да окаже помощ, и втора кола удря отново младата жена. След множество травми умира.

Няколко месеца след инцидента шофьорът е установен, но заради малкото доказателства днес е на свобода. Сега 9-годишното дете живее с баща си.

„Тя самата ме попита - дали ако го хванат, ще го заведа при него да го попита, какво е направил с майка й, определено искам справедливост и да разбера какво е станало. И човекът, който е направил това, да си понесе отговорността“, казва Цветелин Цеков, бивш съпруг на Юлия Ангелова.

Жена е ранена при верижна катастрофа край Созопол

Докато чака справедливост, 9-годишното дете на блъснатата жена получава известие за кредит с остатък от 27 000 лв. Дългът е застрахован, като при смърт компанията трябва да погаси задължението в пълен размер. Вече седми месец това не се случва. Бившият съпруг на Юлия недоумява защо.

„До настоящия момент - абсолютно нищо. Един път или два пъти съм разговарял с човека от там, той ми обясни, че когато излязат със становище, ще бъдем уведомени или от там или от банката“, добавя Цветелин.

Междувременно застрахователят иска от Окръжната прокуратура в Бургас експертиза за това дали Юлия е била пияна. За NOVA от там потвърдиха, че са изпратени кръвни проби за анализ в две съдебно-медицински лаборатории – в Бургас и във Военна болница-София.

„Никъде не пише, че пешеходец не може да употреби алкохол и да си ходи по улицата, още повече когато мястото на удара, там където е станало - тя е била в насрещното и се е движела пеша, както се прави по принцип“, казва още Цветелин Цеков.

Експертизата трябва да е готова до месец. Дали блъснатата жена е употребила алкохол няма правни последици, смята адвокат Людмил Рангелов, тъй като тя е била пешеходец, движещ се съгласно правилата.

„Съдебната практика преодолява такава претенции, като изисква от застрахователя да докаже, че употребата на алкохол от пешеходката има някаква, дори и косвена причинно-следствена връзка с ПТП, това няма как да го установи застрахователят. Това според мен е просто един мотив за забавяне“, смята адвокат Людмил Рангелов.

А през това време, въпросите в главата на деветгодишната дъщеря на Цветелин са много. „Пита ме дали мама сега е на по-добро място, иска от мен да ходим на гроба й, ходим често. Дори в момента е на психолог, защото се възстановява“, добавя бащата.

От застрахователната компания коментираха лаконично, че е започнало вътрешно разследване по случая.

Източник: NOVA