/ iStock/Getty Images
Окръжният съд в Русе осъди Гаранционния фонд да плати на 33-годишния Д.С., който е пострадал при катастрофа, обезщетение от 90 000 лева. Това съобщиха от съда.

Отделно, Гаранционният фонд трябва да му плати и 4172,60 лева за изразходените средства за лечение. Случаят е от края на юли 2017 година. Около един часа след полунощ младият мъж се возел на мотоциклет, управляван от И.П.

Водачът бил неправоспособен, употребил и алкохол. Така, движейки се с несъобразена скорост по бул."Тутракан", изгубил управлението над мотора и катастрофирал. При произшествието пътникът получил множество счупвания на крака.

Водачът на мотора се признал за виновен, като бил наказан с условна присъда от година и половина затвор с тригодишен изпитателен срок. Тъй като за мотоциклета нямало сключена застраховка "Гражданска отговорност", Д. С. предявил претенции за обезщетение на вредите към Гаранционен фонд, но получил отказ.

По случая Окръжният съд в Русе е разпитал двама свидетели, приел е две експертизи, както и материалите по наказателното дело. В продължение на месец Д.С. бил на лечение в ортопедично отделение, имал две операции, а месеци след това бил на рехабилитация.

Движенията на крака му са с ограничен обем, като има и решение на ТЕЛК за трайно намалена работоспособност. Решението на Русенския окръжен съд подлежи на обжалване в 14-дневен срок.
БТА