Надежда Йорданова
Надежда Йорданова / БГНЕС
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова разговаря в Европейската комисия в Брюксел с българския еврокомисар Мария Габриел. Двете са обсъдили юридическото образование у нас. Йорданова трябваше да се срещне и с комисар Вера Йоурова, която се занимава с върховенството на закона, но срещата не се осъществи заради карантина на комисар Йоурова, предаде БНТ.

Министър Йорданова обсъди съдебната реформа и критиките на Брюксел към София с евродепутати от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Няколко въпроса обсъдихме с комисар Габриел. Една от темите беше юридическото образование, необходимостта от неговото модернизиране и по-практична насоченост за това как българските университети да се включат в европейските алианси на университетите и това да спомогне за интегрирането и модернизирането им, обясни Йорданова.

Гешев покани Йорданова и Иванов на дебат за закриването на специализираното правосъдие

Друга важна тема е за подготовката на изменение в законодателството на несъстоятелността и по точно даването на възможност, на втори шанс на предприемачите. Знаем, че в някои иновативни бизнеси например, имаш идея, стартираш бизнес, той може да се развие, но може и да не сполучи по една или друга причина. Тези предприемачи трябва да могат да имат втори шанс и да развиват своите иновативни бизнес идеи, обясни министърът.

Христо Иванов отговори на поканата на Гешев за дебат

Третата обсъждана тема е т.нар. пакет за електронни доказателства - въпрос, който започна българското председателство преди няколко години и който все още не е приключен.
Аз тези два дни говоря с председателя на ЛИБЕ, с евродепутати от всички политически семейства и еврокомисари, за да може в рамките на френското председателство този въпрос да бъде затворен. С председателя на комисията ЛИБЕ коментирахме няколко въпроса - темата за върховенството на правото, мерките, които сме предвидили в Плана за възстановяване и устойчивост, ефективният механизъм за търсене и разследване на отговорността на главния прокурор, темата за домашното насилие. Също така коментирахме и други различни аспекти, включително и електронните доказателства, защото именно законодателният пакет е в компетенциите на Европейския парламент. Аз се обърнах с молба представителите на комисията ЛИБЕ да разглеждат предложенията по отворени ключови, трудни въпроси, допълни правосъдният министър.
БНТ