/ iStock/Getty Images
Пулсиране, изтръпване, притъпена или остра болка. Така протича главоболието – често срещано при много хора. Какви са причините и как да се справим с проблема - разказва д-р Кана Принова, ръководител на Клиника по нервни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в интервю за Българско национално радио.

Д-р Принова, какво причинява главоболието и колко вида главоболие се диференцират?

Според Международната класификация на главоболието се дели на две големи групипървични главоболия, които представляват 90% от всички случаи. Това са тензионно главоболие, мигрена, клъстерно главоболие. И вторични главоболия, които са около 10%, но те са симптом на друго, основно заболяване. И само 2% от тях се дължат на структурни промени на мозъка.

Независимо, че са малък процент, много важно е вторичните главоболия да бъдат разграничени, защото понякога те са израз на сериозни заболявания и е важно да бъдат диагностицирани навреме и пациентът да получи адекватна помощ.

Качествената анамнеза при всички болни с главоболие също е от съществено значение, за да се уточни причината. Задължително трябва да се попита за продължителността на главоболието и как е започнало. Например, внезапно настъпилото главоболие изисква уточняване, защото може да се дължи на съдови заболявания на мозъка. Дали е постоянно или настъпва на пристъпи, локализацията, характеристиката на болката, придружаващите симптоми – гадене, повръщане, повишена температура, епилептични припадъци, травма на главата и т.н.

Много важни за отдиференциране на вторичното главоболие са т.нар. червени знамена:

enlightened остро започнало главоболие;
enlightened необичайно силно и влошаващо се в рамките на 24 часа;
enlightened започнало след 50 години;
enlightened започнало след физическо усилие;
enlightened поява на висока температура;
enlightened неврологични и общи симптоми.

Що се отнася до първичното главоболие – какъв произход има, от кои тъкани и структури в главата произхожда?

При първичното главоболие обичайно няма структурни промени и в основата обикновено е контракция на перикраниални и тилни мускули с последваща исхемия в същите и повишена болкова чувствителност. Но при първичните главоболия никога няма структурни промени.

Главоболие, което е с пулсиращ характер, обикновено придружено с гадене, повръщане, може да продължи с години и то да не е мигрена, а да бъде вследствие на една АВ-малформация или неруптурирала аневризма. Разбирате ли колко е важно да се уточни и да се изключи вторичното главоболие и тогава да приемем, че то е първично и да го лекуваме продължително време.

Дехидратацията може ли да причини главоболие, т.е. ако не пием достатъчно вода, да ни заболи главата?

Да, точно така. Трябва да се има предвид, че най-засегнати са пациентите с мигрена. Застрашени са малките деца и възрастните, поради непълноценност на терморегулационната система, както и пациентите с придружаващи сърдечно-съдови и дихателни заболявания, болести на отделителната система и черния дроб.

Как се лекува главоболието? При вторичното главоболие е ясно, че се лекува първичното заболяване? Но при първичното – какво трябва да се направи?

Зависи какво е. Ако е мигрена, може да се лекува мигренозният пристъп или да се прави профилактика. Ако става въпрос за чести пристъпи, ако има злоупотреба с лекарства и т.н. тази профилактика се прави с антиконвулсанти, антидепресанти, бета-блокери и т.н. А самият мигренозен пристъп се лекува със специфични лекарства – триптани и ерготамини или нестероидни противовъпалителни и други.

Съветвам пациентите в никакъв случай да не се самолекуват. Защото много често те имат собствени обяснения за оплакванията си от главоболие и започват лечение със симптоматични средства – аналгетици, към които се привиква или не решават дефинитивно проблема. Така че те трябва да бъдат консултирани с невролог, особено когато главоболието е продължително, когато е настъпило внезапно, когато е придружено с някакви други неврологични или общи симтоми.