Илиев: Честта ми не позволява да остана главен секретар на МВР
Илиев: Честта ми не позволява да остана главен секретар на МВР / Снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев е подал оставка, защото бил „грозно подведен”, като подписал документ за оперативна комбинация, която до някъде била в разрез с нормативните документи на МВР.

Главният секретар на министерството съобщи, че е помолил да бъде извършена проверка по този случай и достойнството му на генерал не позволявала да остане на този пост, за да не повлияе на обективността на проверката.

„В тази връзка помолих министъра да бъде извършена проверка. Сами разбирате, че моето достойнство и чест като генерал не позволява аз да остана на работа като главен секретар на министерството, като поводът и причината е да не повлияя на обективността на тази проверка. Дълбоко съм убеден, че това е правилно решение да напусна системата на Министерството на вътрешните работи, това е и коментарът ми по моята оставка”, бяха думите на Илиев.

Министър Румен Петков коментира: „За тези две години за съжаление генерал Илиев неколкократно се нуждаеше от медицинска помощ. Решението му е категорично. Искам да подчертая две неща: Първо, то говори за много високо чувство на самодисциплина и стремеж за налагане на принципите на правовата държава, говори за чест и за достойнство. Гордея се, че имах възможността в тези много трудни години да работя да генерал лейтенант Илиев и с един много силен професионален състав на ръководството на министерството”.

На журналистите не им беше позволено да задават въпроси.

На негово място като директор на Генерална дирекция „Полиция” временно ще бъде назначен досегашният директор на Областната дирекция „Полиция” във Варна главен комисар Веселин Петров. Главен комисар Илия Илиев е подал оставка още в понеделник. Той беше назначен на този пост, след като предишният главен секретар на МВР Бойко Борисов напусна министерството. Преди това Илиев беше началник на Националната полиция и Областната дирекция на полицията в Плевен.

Поста главен секретар на МВР ще бъде зает от бившия директор на Генералната дирекция „Полиция” главен комисар Валентин Петров. Неговото място в Генерална дирекция „Полиция” ще бъде заето от досегашния директор на Областната дирекция на полицията във Варна Веселин Петров.

Премиерът Сергей Станишев обяви, че разбира умората от дългите години интензивна работа на Илия Илиев. Министър-председателят коментира пред журналисти, че оценява личното решение на главния секретар на МВР да подаде оставка от поста. „Оценявам като достойна постъпка поемането на отговорност, когато се допусне една грешка”, добави Станишев.

Станишев потвърди, че в понеделник се е срещнал с Илия Илиев, за да бъде уведомен за оставката и добави, че очаква от МВР кандидатура за поста на напусналия главен секретар.

Според неофициална информация това не е първият случай, в който Илия Илиев е подавал оставка заради несъгласие с политиката на политическото ръководство на МВР. В последните две години това е третата смяна на висш офицер от професионалното ръководство на министерството, след като преди време поста си напуснаха шефът на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов и директорът на НСС Иван Чобанов.

Дарик научи, че в момента проверката срещу главен комисар Илия Илиев се води от Инспектората на МВР. Проверката е заради разписан от Илиев план за оперативна разработка, предложението за който е дошло от Регионална дирекция на вътрешните работи в страната.

Впоследствие обаче възниква спор за това коя точно служба от МВР да извърши разработката. Инспекторатът на министерството трябва да изрази становище дали в действията на комисар Илиев има умисъл.