/ iStock/Getty Images
Ако се чудите какво да правите с децата този уикенд, БТА дава няколко интересни и полезни идеи. 

enlightenedВ събота 

В събота сутрин в Южния парк в София се провежда инициативата 5 KM RUN. Свободното, но организирано бягане е подходящо, както за подрастващи, така и за по-малки деца заедно с техните родители. След 9:30 часа заедно с учениците в кроса ще се включи и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

В рамките на инициативата „Спортувай с президента“, която има за цел да насърчава физическата активност сред българските деца, държавният глава Румен Радев ще награди на 14 май победителите в надпревара по лека атлетика за деца и младежи. Състезанието започва в 10:00 ч. на Националния стадион „Васил Левски“, а  президентът Радев ще наблюдава състезанието от 12:30 ч. и ще връчи награди на най-добре представителите се в категориите за момчета, момичета, юноши и девойки. В рамките на турнира ще се състои и „Президентски тест“ в различни лекоатлетически дисциплини, в който деца между шест и 15-годишна възраст ще демонстрират своите способности. 

Финалното състезание на Програмата за насърчаване на предприемачеството сред учениците в X и XI клас - "Тийноватор" също ще се проведе в събота. То е най-голямото годишно събитие на “Тийноватор”, което ще събере в София и Варна паралелно над 250 ученици от 30 града в България, за да представят бизнес проектите си на живо пред жури от инвеститори. За да стигнат до столицата, Българските държавни железници (БДЖ) ще осигурят безплатно пътуването на младите хора от цялата страна, които ще участват в състезанието, съобщиха от пресцентъра на железниците. По време на пътуването с влак младите хора ще имат възможност да генерират бизнес-идеи и достатъчно пространство, за да сформират екипи и подготвят презентациите си за събитието. „Тийноватор“ се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019 г. в четири училища в София, а през учебната 2021-2022 г. част от програмата са над 400 ученици и 60 ментори. 

До Благоевград ще пътуват над 150 двойки по спортни танци от цяла България за състезанията "Национална купа", "Открит турнир" и "Млади надежди". На 14 май от 18:30 часа в спортната зала на Американския университет в България спортни клубове от цялата страна ще представят красота и високо спортно майсторство в категории „Деца до девет години“, „Деца до 11 години“, „Юноши младша възраст“ и „Юноши старша възраст“, „Младежи“ и „Състезатели над 19 години“. Домакин на събитието е Клубът по спортни танци "Импулс" – Благоевград, а всеки, желаещ да се наслади на танците, може да закупи билети на цена от 10 лева непосредствено преди началото в спортната зала на Американския университет.

Безплатен вход за обектите си организират от Историческия музей в Сливен в Нощта на музеите - на 14 май. Познавателната игра "Детектив в музея" ще започне там в 18:30 ч. и ще продължи до 21:30 ч., а за участниците са подготвени награди. Сливенският музей ще участва за поредна година в инициативата Европейска нощ на музеите, като в събота гостите и жителите на Сливен ще могат да посетят обектите от 16:00 ч. до полунощ. Събитието ще бъде официално открито в 18:00 ч. пред сградата на регионалния музей с участието на деца от клуба за поп- и рокизпълнители „Ритъм“, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Тракийче“, балета „Грация“ и клуба по спортни танци „Сливен“. Между 19:00 и 22:00 ч. в Първата държавна текстилна фабрика на Балканите в рамките на изложбата „Феерия от мъниста“ в града ще се състои и работилница „Мънистен свят“.

enlightenedИ в неделя 

И в неделя ще продължи Националният фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“ – Купа „Шумен“, който започва в зала „Арена Шумен“ в града още на 14 май с участието на около 400 мажоретки от 15 състава в България. Шумен ще се представи със седем състава със 100 деца на състезанието. В него ще вземат участие още 300 мажоретки от Нови пазар, Русе, Велико Търново, Бургас, Карнобат, София и Свиленград. Фестивалът е част от майските културни празници на Шумен и традиционното парадно дефиле на мажоретните състави ще тръгне в 16:30 часа от пл. „Кристал“, ще премине по централния булевард „Славянски“ и ще завърши пред сградата на община Шумен, където ще се състои официалното откриване на фестивала. От 17:30 часа ще започне състезателната част. Във втория ден на фестивала, от 10:00 часа, в зала „Арена Шумен“ ще бъде дадено начало на състезанието по категории. Награждаването на участниците и закриването на мажоретния фестивал ще е в неделя от 15:00 часа.

Интерактивната изложба “Малките свидетели на войната” с рисунки на украински деца, преживели първите дни на нападението в Украйна, ще бъде открита на 14 май в метростанция "Сердика" в София. Изложбата ще бъде подвижна и ще се разполага на различни локации в столицата. На 14-и и 15 май ще бъде на метростанция "Сердика 2", а от 16 май до 23 май – в бизнес парк "София". Основната цел на проекта е да събере средства за спешните нужди на децата бежанци в България чрез фонда "За украинските деца бежанци", създаден от Националната мрежа за децата. 
БТА