„Няма демонстрация. Никога не сме казвали, че няма да отидем на консултации при президента. Напротив. Не знам защо въобще се води тази война. Факт е, че Румен Радев е издигнат от БСП, при това когато никой не го знаеше. Ако той води война срещу политическата сила, която го е издигнала, това е негово решение. Този път президентът зае друга позиция. Какво е обяснението за това, само той знае. Ние уж споделяхме едни и същи общи ценности по отношение на мафията, задкулисието”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът Явор Божанков от БСП пред NOVA.

В търсене на кабинет: Как преминаха консултациите при президента (ОБЗОР)

„Ние бяхме в бюджетна процедура в този момент. Поканата от Радев дойде в същия ден и нямаше време за реакция. В крайна сметка тази конституционна конструкция цели да изведе политическата криза до някакво решение. Претупването й не е полезно за никого. Ние не сме казали, че няма да отидем, а че не можем в този ден. Притеснява ме, че всички политически сили и президентът декларират едно и също – разум, преговори, а виждаме точно обратните действия”, допълни той.

Според него и двете страни губят от подобен конфликт.

„Всички декларират обединение, защото е ясно, че нови избори ще дадат същият фрагментиран парламент. Факт е, че година безвремие и редица служебни кабинети доведоха до това, че България все още няма започнати проекти, а други държави вече ги реализираха”, каза още Божанков. По думите му за държавата ни престоят трудни месеци.

На въпрос, ако зависеше от тях дали щяха ли да поканят „Има такъв народ” отново в четворен формат в този парламент с оферта за кабинет с различен премиер, депутатът каза следното:

„Дали ИТН ще се включват в преговори, е тяхно решение, а защо напуснаха - не разбрах. С Кирил Петков не се разбират, но от БСП лошо не са видели. Силно се надявам, че те ще вземат правилното решение за България. Политиката не в въпрос на симпатии. Летим с огромна скорост към катастрофа”.

Той коментира и решението за изгонването на 70 руски дипломати от България.

Асен Василев посочи при каква ситуация единственият изход ще е избори

„Вероятно ще има реципрочна реакция от другата страна. Ние разбрахме за случващото се от медиите, което не е нормално”, обясни депутатът.
NOVA