Стефан Янев
Стефан Янев / БГНЕС
Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на месец и увеличаване на издръжката на висшите военни училища предлага министър Стефан Янев във връзка със структурата на военния бюджет за 2022 г.

Министърът на отбраната участва в заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която с 8 гласа "за", 4 "против" и трима "въздържали се" прие държавния проектобюджет за 2022 г. в частта за отбрана.

Стефан Янев каза, че предложенията, изложени от него и пред правителството при гласуването на проектобюджета, трябва да бъдат осъществени във възможно най-кратък срок, при възможност сега, при гледането на бюджета.

Янев: Ще обсъдим дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група

Предложенията са свързани с реалното състояние на социалния и мотивационния пакет за военнослужещите. Предвид факта, че в момента няма ясно изразен параметър, върху който да се увеличават доходите, социалният пакет за хората в отбраната, предвиждаме изравняване на един показател - т.нар. порционни пари за армията, посочи Стефан Янев.

В армията сега порционните пари са 120 лв. на месец. Янев предлага част от парите, които в момента са в централния бюджет - тези 77 млн. лв., предвидени за личен състав и компенсация при освобождаване, да бъдат пренасочени в основния бюджет на МО и да бъдат използвани за повишаване на порционните пари от 120 лв. на 200 лв. на месец. Ако това стане с приемането на бюджета, от 1 април приблизителната сума, която ще е необходима до края на годината за разходи за храна е от порядъка на 27 млн лв., обясни министърът.

Вторият приоритет, който Стефан Янев постави, касае издръжката на висшите военни училища. През последните пет-шест години трансферът от държавния бюджет, който се прехвърля към МО по отношение издръжката на висшите военни училища не е променян и в сегашния бюджет не се предвижда да бъде променен, той е от порядъка на 36 млн. лв., каза министърът. Идентифицирани са редица проблеми, недостиг, недофинансиране и в крайна сметка това, което се опитваме да направим, е равнопоставеност между преподавателите и студентите във висшите военни училища с тези от останалите висши училища в страната, посочи Стефан Янев. Според направени разчети от МО, за да се постигне тази равнопоставеност и да не се даде възможност за отлив на преподаватели от висшите военни училища, се предвижда увеличение на този бюджет с около 11 млн лв. В рамките на тези средства за Военна академия се предвижда увеличение към 2,5 млн.лв., за Националния военен университет - с около 5,2 млн.лв., за Висшето военоморско училище с около 2,4 млн. лв., за Висшето военновъздушно училище с 829 000 лв.

Това са двата приоритета, които предлагаме, от тези 77 млн. лв. от централния бюджет да бъдат намалени със съответните около 38 млн. лв. и остатъкът да си остане в централния бюджет, а МО да разполага с тези 38 млн. лв. за тези две цели, посочи Стефан Янев.

Министърът каза още, че третото предложение, свързано с придобиване на трикоординатни радари за въоръжените сили, ще бъде евентуално предложено при бъдеща актуализация на бюджета, която, както беше декларирано, може да има в средата на годината.

Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили, тъй като целият пакет от способности, който предполага 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лв. и когато сме готови с разчетите и с предполагаемата схема, по която можем да реализираме този тип покупка, тогава ще направим необходимото, ако е възможно в рамките на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината, каза министър Янев.

На въпрос какъв хоризонт се поставя за изграждане на батальонната бойна група Стефан Янев каза, че няма ясен отговор към момента, прави се анализ на състоянието на това, на което се стъпва и какво ще е необходимо да се дооборудва. Сформирането на батальонната бойна група може да стане в рамките на следващите няколко месеца.

Някой от идентифицираните дефицити, които е необходимо да се попълнят, могат да бъдат разсрочени във времето, в следващите няколко месеца, включително и след средата на годината, каза Янев.

Нека да не бързаме с всички тези сметки, кога какво можем да направим, тъй като все още политическо решение в рамките на НАТО няма, добави той. Министърът каза, че политическо решение ще бъде взето евентуално на срещата на министрите на отбраната от НАТО следващата седмица. Тогава след като е ясен какъв е мандатът, ще влезем в повече детайли и ще търсим военно-техническата експертиза, която ще ни каже възможните срокове, каза министърът.
БТА